Kotorski festival pozorišta za djecu – Priča H. K. Andersena na drugačiji način

 

 

Kotor, 10. jul 2017.

 

Sinoć je publika Kotorskog festivala pozorišta za djecu imala priliku da doživi novo i drugačije iskustvo već poznate priče H.K. Andersena. Predstava DNEVNIK RUŽNOG PAČETA otvorila je nova pitanja za promišljanje. Nastala je u saradnji Factory Company Transadriatica i TIR Danza iz Italije, u režiji Tonia De Nitto.

 

 

Riječ je o inkluzivnoj predstavi, koja se muzikom, plesom, kostitima trudi propitati pojmove različitosti identiteta. Teme koje se provlače su odbacivanje od porodice, nasilje u školi, eksploatisanje na poslu; ljubav koja pokušava pronaći svoje mjesto u ratovima, ekonomskim krizama, velikim gradovima u kojima svako žuri svojim putem, i nema vremena za “gubljenje”, za empatiju. De Nitto tvrdi da ožiljke koje sakupimo tokom života ne bismo trebali skrivati, već veoma cijeniti. Dirljivo izvođenje to potvrđuje, eksplicitno – kada uz kompoziciju Čajkovskog ružno pače otkriva zavjesu i shvata, zatim prihvata da je labud, i implicitno – pozorišne daske više nijesu namjenjene isključivo lijepim i zdravim bijelcima. Predstavu krasi sjajna sinhronizacija svjetla, ritmova muzike sa komičnim, katkad tužnim i senzualnim pokretima izvođača, koji su publici svojom ekspresijom prenjeli emociju.

 

 

Druga najavljena predstava glavnog programa bila je “DA DA ŠEKSPIR” nastala u koprodukciji Kotorksog festivala pozorišta za djecu, Gradskog pozorišta Podgorica, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kulturnog centra Nikola Đurković. Međutim, zbog bolesti glumice nije se mogla izvesti. Svi koji su kupili kartu, mogu je zamjeniti za bilo koju drugu predstavu glavnog programa. Umjesto najavljene, odigrana je druga predstava koja nosi naziv “DJECA – KAPITAL”, takođe u režiji Petra Pejakovića, nastala u saradnji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom.

 

 

Juče su u likovnom programu izloženi radovi Kulturnog centra PUNKT iz Nikšića. XI”AN iz Kine su se predstavili kotorskoj publici nastupom DJEČIJE ČAROLIJE, potom je nastupio Plesni studio Infinity iz Kotora i izveo PLESNO LJETO. Na VII Festivalu gudača održan je koncert BEL CANTO, dok je za danas najavljen MJESEČEV SJAJ (21.00h, Crkva Sv. Pavla).

 

 

Predstave glavnog programa za danas su KAKO JE SLON DOBIO SURLU (20.00h, Kulturni centar), Kijevskog lutkarskog pozorišta i PRIRODA I DRUŠTVO (21.30h, Ljetnja pozornica), Zagrebačkog kazališta mladih.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − seven =