Kraljevsko pozorište Zetski dom – Izvedena premijera predstave „Let iznad kukavičjeg gnijezda“

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju izvedena je premijera predstave „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, američkog noveliste i esejiste, Kena Kesey-a. Publika je nakon dvočasovnog igranja glumce ispratila ogromnim aplauzom i ovacijama. Nakon premijere za sve goste upriličen je i koktel u foajeu Kraljevskog pozorišta.

Režiju, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje Diego de Brea. Asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović. Dramatizaciju potpisuju Diego De Brea i Stela Mišković. Kostimografiju je uradio Blagoj Micevski. Reprizna izvođenja zakazana su 11. i 12. mart.

U predstavi igraju: Srdjan Grahovac, Branimir Popovic, Jelena Simic, Dejan Ivanic, Dusan Kovacevic, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momočilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Karmen Bardak.

 

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 1

 

Reditelj, Diego de Brea, je nakon predstave izjavio da je zadovoljan reakcijom publike. Drago mu je da je pozvan da radi ovu predstavu i dobro se osjeća jer je sve uradjeno kako treba. Takođe, pohvalio je rad sa mladim glumcima, navodeći da medju njima ima velikih kapaciteta. Sami proces za nih je veoma važan, a ovo je njihovo vrijeme. Na pitanje teme, reditelj je prokomentarisao da je ona realna i da predstavlja našu stvarnost, a to je, da ljudi nemaju stava, i da biraju zlo kao dobro. Takođe, po njegovom mišljenju pozorište nema snagu da mijenja stvari ali može da nas dira u našu auru i da nas pokreće. Bila su druga vremena kada je umjetnost mogla da promijeni nešto. Danas je svrha pozorista da nam donese ljepotu, zaključio je reditelj.

Jelena Simić, koja u predstavi igra sestru Rečid, zadovoljna je reakcijom publike. Ovo je prva publika sa kojom su se susreli večeras s obzirom na to da nijesu imali pretpremijernu publiku. Glumica je dodala da oni u igri  tek treba da osvoje neke stvari kada se i njima glumcima slegnu svi utisci. Svoju glumačku ulogu protumačila je kao kompleksnu, i da bi je iznijela na sceni bila joj je potrebna i lična i glumačka zrelost. Smatra da će igranjem, uloga jos više da zaživi u njoj i da ona sama ne bi iznijela svoj lik na dobar način da i njene kolege nijesu igrale za nju. „Podanik igra kralja.“ Kada je u pitanju glumačka ekipa dodala je da je u pitanju izuzetan spoj glumaca, navodeći posebne pohvale za trojicu mladih kolega.

 

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 2

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 5

 

Dušan Kovačević, koji igra Čezvika, smatra da je publika reagovala fenomenalno. Priznaje da je rad sa Diegom bio turbulentan. Ipak dodaje da tome doprinosi i njegova početna nemogućnost da se skroz posveti predstavi, a razlog za to je početak emitovanja serije Dojch caffe. Diego je znao sta očekuje i šta traži u najsitnije detalje, pa je kasnije sve došlo na svoje, dodao je Dušan. Glumac je takođe naveo da mu je teško bilo da uđe u ideju jer Čezvik nije njegov fah. Ali sve se ipak posložilo u proteklom periodu. Kada je riječ o tekstu, Dušan smatra da on potencira pitanje slobode duha, sigurnosti, sputanosti, bezizlaznosti. Uticaj sistema je takav da  nema mišljenja, opredjeljenja, glasa. Dodaje da se u predstavi vidi da nas niko nas ne tjera da budemo dio nečega ali se mi ipak ne opiremo jer smo „zečevi“. Tekst odslikava problem većine sistema i društava. Ono što treba da izgleda normalno od samog temelja nije normalno, zaključio je Dušan.