Kraljevsko pozorište Zetski dom lider novog EU projekta

 

 

Počinje dvogodišnji EU projekat ADNICH sa partnerima iz Italije i Albanije

 

 Na ljeto prvi međunarodni ansambl i premijera Pobune mornara

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom otpočeo je projekat ADNICH, koji predstavlja dio predpristupnog  programa Evropske unije – INTERREG IPA, prekogranična saradnja “Italija-Albanija -Crna Gora”.   Projekat koji će trajati dvije godine, otpočeo je na Cetinju sastankom projektnih partnera iz ove tri zemlje, a to su uz domaćina: Međunarodni teatarski institut (ITI)  i Univerzitet Salento iz Italije, kao i Opština Pogradec i FDU Tirana iz Albanije. Cilj projekta je stvaranje mreže na južnom Jadranu između tri zemlje, koja će se baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati  zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja inovativnog preko-graničnog proizvoda. Kao realizacija ideje umjetničke direktorice Zetskog doma, Lidije Dedović, jedan od prvih biće formiranje prvog međunarodnog ansambla koji će činiti 13 najperspektivnijih mladih glumaca iz Italije, Albanije i sa prostora cijele nekadašnje Jugoslavije ovoga ljeta. Rezultat rada ovog ansambla biće premijera predstave Pobuna mornara, u režiji Diega de Bree 30. avgusta.

 Sastanku kojim je otpočet ovaj važni EU projekat u Zetskom domu, prisustvovali su predstavnici svih institucija, između ostalih veoma važne figure društvenog i političkog života zemalja učesnica kao što su:  Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana, Mariano Longo ispred Univerziteta Salento i predstavnik Međunarodnog teatarskog instituta Fabio Toledi.

“Vizija je zajednička,  saglasili smo se na početku: želimo da uključimo i uvežemo sve relevantne činioce u kulturi prilazeći publici iz ljudskog ugla. Želimo da se u ovaj proces uključe institucije koje su u lancu odlučivanja. Želimo da radimo na solidnim temeljima koji počivaju na naučnom istraživanju i tako stvaramo proizvod. Sveopšti cilj je zapravo dolazak do dugoročnih rezultata za sve zemlje koje učestvuju u projektu”, kazao je uoči sastanka u Zetskom domu Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana. 

Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje u ovom podneblju. Kroz projekat  ADNICH ove teme će biti tretirane  i promovisane u širem  internacionalnom prostoru.

“Italija, Albanija i Crna Gora predstaviće izuzetne odlike mediteranske kulture. Takođe, ove zemlje suočavaju se sa sličnim problemima kada je riječ o etničkim manjinama, pitanjem integracije migranata u društvo i rodnim razlikama. Ovi problemi, ukoliko ih budemo tretirali na pravi način, mogu rezultairati inovativnim umjetničkim i kulturnim sintezijama u smislu teatarskih produkcija, što je upravo tema koju ADNICH namjerava istraživati i promovisati, gledano iz vizure razvijanja publike”, riječi su Fabia Toleda, iz Međunarodnog teatarskog instituta. 

Projekat počinje antorpološkim istraživanjem  koje sprovodi partner na projektu, Univerzitet Salento i kojim se stvara baza za zajedničko djelovanje u jadranskoj regiji.

“ADNICH je kreiran da poboljša prekograničnu saradnju i da razvija publiku u ove tri zemlje, promovišući unaprijeđivanje njihovih nematerajlnih dobara, kao i organizujući nove forme iskustvenih i kulturnih proizvoda. Krucijalno je da baza svih zajedničkih napora u ovom polju bude sociološko i istorijsko istraživanje koje se vodi u odabranim oblastima”, smatra Mariano Longo iz Univerziteta Salento.                                                                                                                            

Nakon ove faze  radiće se na stvaranju teatarskih rezidencija, koje će uključivati pripadnike sve tri zemlje. Upravo takav će biti rad međunarodnog glumačkog ansambla koji će se tokom ljetnih mjeseci posvetiti temi- Pobuna mornara, a kamp će iznjedriti novu produkciju koja će biti premijerno prikazana 30.avgusta. Biće to dakle prvi međunarodni ansambl koji briše granice i stvara novo umjetničko društvo.

Naziv ADNICH predstavlja akronim za Jadransku  mrežu umjetničkih produkcija sa ciljem boljeg razvoja i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara.