Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Balkan boys

Predstava “Balkan boys” nastaje po motivima teksta “Ladies Night” Antony Mekkartena i Stivena Sinklera, kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja. Predstavlja dio međunarodnog ADNICH projekta i koncepta Art Geto, koji čini međunarodni tim glumaca: Atanas Atanasovski i Valentin – Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija), Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i: Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević  i Lara Dragović (Crna Gora).

Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent Nikola Tomić. Predstava „Balkan boys realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. , a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat ADNICH okupio je pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.

To je je priča o prevarenim očekivanjima, jer nije nam na Balkanu dato da budemo bezbrižni. Kada nema mogućnosti, snovi mogu postati obesmišljeni, a kao rješenje može se učiniti logičnim jedino odlazak. Tako se momci sa Balkana nađu u Austriji, opet i taj odlazak čini se besmislenim jer rade u noćnom klubu, tek neki običan posao. Odlaze tako mnogi, baš zato je ovo komedija koja nije postavljena na scenu samo da nas zasmije. Reditelj Siniša Evtimov, uradio je adaptaciju teksta i  suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima.

“Našu nesposobnost zamijenili smo za milion opravdanja. Trava je uvijek zelenija kod komšija. Nije do nas, mi imamo najbolje namjere, ali nas velike sile koče… Ma nema mjesta tu za mene. Palim na zapad…Ja sam drugačiji, niko me ne razumije, nema tu života za mene. A šta smo mi uradili da bi usložnili svoje svjetonazore? Potražili savjet za bolji život,  na Guglu. Svako živi svoj “story”, na mreži, a onaj pravi, skoro da I ne postoji. Ljudska civilizacija je u deficitu empatije. Ovo je neobična priča o običnom čovjeku, o njegovoj borbi za opstanak, o preuzimanju odgovornosti I vraćanju vjere u život i čovječanstvo”, rekao je uoči premijere reditelj Siniša Evtimov.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − nine =