Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Kapital – djeca

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u srijedu, 20. decembra 2017. godine, sa početkom u 18h biće izvedena predstava

KAPITAL – DJECA

 

Autorski projekat: Petra Pejakovića i Dušana Murića

Predstava je nastala,  kroz radionicu „Kapital za djecu“ koja je trajala od oktobra 2015. do marta 2017.g. Djeca osnovne i srednje škole sa Cetinja koja su učestvovala u nastanku scena, koje će, kao glumci, pretočiti u predstavi  Kapital-djeca.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe.

 

 

Igraju:

Aleksandar Popović

Marija Jovićević

Aleksandra Šovran

Marija Pobor

Anastasija Šovran

Ivana Popović

Anita Janković

Vasilije Đukanović

David Vuković

Proroković Đorđije

Milica Andrić

Filip Ivanović

Andrej Lipovina

Radović Milica

Marija Andrić

Doroteja Bušković

Dorotea Roganović

Nikoleta Tatar

Kristijan Kadija

Maja Marković

 

„Značajno je da je Kraljevsko pozorište kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori otvorila prostor da djeca iz Cetinja izraze svoju kreativnost i budu ravnopravan dio pozorišne scene, to je dio i mojih profesionalnih stremljenja dugi niz godina da djeca imaju prvenstvo u svemu, da ne idemo sa pretenzijama da mi njih nešto podučavamo, nego da učimo od njih. Da oni budu zamajac razvoja, lično vjerujem da kroz umjetnost i kulture možemo postići mnogo više i unaprijediti stvari. Zato smo ovdje. Ovo je presedan, oni će na ovoj sceni izvesti i pokazati ono što su sami kreirali. Oni su osmislili ovu predstavu kroz improvizacije, smislili su čitav scenario, priču i bavili se jednom temom za koju bi mnogi rekli da nije primjerena djeci, ali ja ne mislim tako, samo je pitanje na koji način se bavimo tom temom“, kazao je reditelj Petar Pejaković.

Kapital je tema koju je ekipa koju čini 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila u predstavu.

Ekonomski i društevni sistem u kome živimo, svijet u koji će oni zakoračiti. Realnost koja, po riječima Pejakovića, vedri i oblači živote svih nas, o kojoj i odrasli malo znaju. Godina i po kreiranja scena i mjesec intenzivnog rada uobličavanja predstave donijeli su priče o kapitalu, koji trinaestogodišnji dječak Andrej Lipovina kroz prizmu upečatljivog cetinjskog humora, ovako vidi.

„Kada smo počeli da radimo predstavu nisam znao uopšte šta je to kapital. Razgovarali smo puno o svakodnevnom životu i na osnovu toga gradili scene. Ima jedna priča o Mefistu i Faustu. Mefist je đavo, a Faust je naučnik. Mefist kaže Faustu da ima ideju da mu da 20 godina lagodnog života, a nakon toga da mu uzme dušu. Faust to prihvata i nakon tih 20 godina odlazi u pakao sa njim. To me podsjeća na današnje priče o tome da neko kada podigne kredit bukvalno ode u pakao“.

„Razgovarali smo o kapitalu, siromaštvu, grubosti onih koji oduzimaju drugima kako bi imali više novca“, objasnio je svoje viđenje kapitalizma dječak Kristijan Kadija.

„Imali smo veliku nepoznanicu na početku, nisu znali šta je to kapitalizam, pitanje je koliko možemo znati o toj temi i ako se bavimo njom. Ali djeca su nam donijela priče iz svakodnevnog života o gradu Cetiinju, o sistemu u kom sada živimo, predstava je satkana od prizora iz života kako ga oni vide, zapravo je spoj nečeg dosta tužnog i poražavajućeg, a sa druge strane veoma duhovitog. To je za mene bilo posebno i to smo vidjeli kroz stotine sati koje smo proveli zajedno, a to je jedan izrazit smisao za humor, jedna jaka verbalna inteligencija, specifična lucidnost I oštrina gledanja na svijet, to je dragocjeno i nešto treba gajiti i paziti“, kazao je reditelj Petar Pejaković o procesu nastanka komada.

„Radilo se kroz igru, to je najprimjereniji način ne samo za njihov uzrast nego kao način da se obrađuju teške teme. Kako prolazi vrijeme sve više gubim vjeru u našu generaciju, pa i u mlađe generacije koje su sada u dvadesetim godinama, ta se moja vjera polako premješta na ovu njihovu generaciju, da će moći kada odrastu da promijene ovaj svjet koji se praktično samouništava. Bilo bi dobro kada bi bilo mnogo više ovakvih projekata koji bi djecu pripremili

za ono što smo im ostavili neriješeno“, uvjerenje je koreografa Dušana Murić.

A kapitalizam, slažu se svi učesnici nove predstave u Zetskom domu, donio je djeci današnjice računare i tablete. Ono u šta su se djeca Cetinja uvjerila učestvujući u kreativnom procesu radionice jeste da je mnogo bolje ne biti sam već u zajednici, razmišljati, a ne biti rob tehnologije koja ne umije razgovarati sa nama. Da su umjetnost i stvaranje suština.

„Uspjeli smo da kroz naše oči stvorimo scene, na satiričan način ispričamo o problemima današnjeg društva, a sve kroz oštri cetinjski humor. Svi smo imali šansu da se izrazimo i slobodu da budemo ono što jesmo, da damo ideju, uključimo se, komentarišemo. Zajedno. Meni je bolje biti u predstavi, stvarati zajedno projekat nego sjedjeti doma i kuckati na tabletu, kompjuteru”, kazala je djevojčica Anastasija Šovran.

„Izabrala bih scenu, ne telefon koji je štetan, bolje je biti na pozornici, družiti se, nastavnik Petar naučio nas je kako da budemo pravi ljudi“, Marija Pobor.

„Mnogo je bolje biti u pozorištu. Sa Petrom i Dušanom koji su nam pomogli, vodili nas kroz ovaj proces. Od onog što smo rekli izdvojili su ono što je važno i zanimljivo, sve smo doveli do savršenstva, ispravili sve greške“, kazala je djevojčica Dorotea Bušković.

„Bilo je teško, ali ne mnogo, glumjeti je lako, samo treba naći vremena za to. Lako je sve ove price odglumjeti i biti smiješan“, kazao je o radu na predstavi dječak Filip Ivanović.

„Dok smo stvarali scene, vremenom smo ih proširivali, dodavali nove elemente. Dopada mi se tema predstave o kojoj smo puno razgovarali sa Petrom i Dušanom koji su bili naši nastavnici, podstaklo me to da razmišljamo o svojoj budućnosti, kapitalu i novcu, gdje ću biti, kako ću sjutra prehraniti porodicu“, kazao je dječak Vasilije Đukanović.

„Postali smo kreativniji, naučili nove zanimljive stvari. Objašnjavali su nam da trebamo biti dobri ljudi, iznosili ideje, svako je mogao učestvovati“, rekao je Aleksandar Popović.

Projekat nastao pod okriljem programa Evropske unije za kulturu „Kreativna Evropa“ ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces, naročito u dijelu radionica kakva je Kapital za djecu. Ovakvi projekti, po riječima reditelja Petra Pejakovića, dragocjeni su te bi zbog toga bilo sjajno ukoliko bi u Crnoj Gori postali praksa.

 

„Vidjećete – sa ovakvim klincima nema grad šta da brine, sa ovakvim kreativnim ljudima svijet može postati samo bolji!“, poručio je reditelj Petar Pejaković uoči pemijere.

 

Petar Pejaković

Rođen 1970. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio tri godine filozofije, a diplomirao je Pozorišnu i radio režiju kod prof. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Egona Savina.

Trenutno radi na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao vanredni profesor na predmetu Pozorišna režija. Direktor je Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Režirao preko 70 pozorišnih predstava u Crnoj Gori i inostranstvu. Posebno se istakao u pozorišnim projektima sa socijalno osjetljivim grupama u kojima je umjetnost primjenjena u svrhu društvenih promjena. Osnivač je nekoliko pedagoških dramskih studija. Preko dvadeset pet godina stvara pozorište sa djecom i za djecu.

IZJAVE UČESNIKA RADIONICA – PREDSTAVE „KAPITAL – DJECA“

VASILIJE ĐUKANOVIĆ

12 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Kroz ovu radionicu sam osjetio čari pozornice i koliko gluma može biti inspirativna.“

 

POPOVIĆ IVANA

14 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Tokom rada na predstavi „Kapital za djecu“ stekla sam nova poznanstva i nova znanja. Stekla sam samopouzdanje, koje, na početku rada, nijesam imala. Naučila sam kako samouvjereno da pričam bez stida da nekome nešto kažem. Pozorište je postalo moj drugi dom, a ljudi sa kojima nekad radim i po nekoliko sati, moja porodica. Veoma sam ponosna na sebe i na to što sam mnogo postigla i što sam prvenstveno dio ovoga projekta. Gluma je postala sastavni dio moga života i smatram da je ne bih mogla napustiti.“

 

POPOVIĆ ALEKSANDAR

12 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Naučili smo mnogo novih stvari i zanimljivosti. Naučili smo da glumimo i postali smo mnogo kreativniji.“

 

DAVID VUKOVIĆ

14 godina, OŠ „Njegoš“

 „Ova predstava za mene predstavlja izuzetno iskustvo. Srećan sam jer sam usput naučio mnogo i stekao puno prijatelja.“

 

MARIJA JOVIĆEVIĆ

13 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Kapital za djecu nas je podstakao da razmišljamo umjetničkim punim gasom.“

 

ANITA JANKOVIĆ

14 godina, OŠ „Njegoš“

„Za mene ova predstava predstavlja jedno divno iskustvo. Bilo je tu dosta rada i veoma mi je drago što sam bila dio svega. Provodili smo puno vremena radeći i crpeći zadnji dio energije. Ali sada sve to vrijedi.“

 

MARIJA POBOR

12 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Od skoro sam postala član ove dramske radionice koju vodi prof. Petar Pejaković i tu sam stekla nova poznanstva i drugarstva. Drago mi je što sam, na nagovor drugova, došla ovdje i otkrila jedan, za mene do sada nepoznati, svijet koji u meni budi veliko interesovanje. Nadam se da ću se i ubuduće družiti sa glumom.“

 

ANDREJ LIPOVINA

13 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Jedan od ljepših trenutaka u mom životu je igranje na ovoj sceni. Petre, hvala Vam što ste mi to omogućili.“

 

FILIP IVANOVIĆ

10 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Rad na predstavi „Kapital za djecu“ u režiji Petra Pejakovića je bilo veoma zabavan. Ove scene u vezi sa kapitalom su mi otvorile oči da vidim kakav je svijet u stvari i kako funkcioniše.“

 

MAJA MARKOVIĆ

13 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Kao aktivan član dramske sekcije mogu reći da sam puno naučila i da je ovo za mene nezaboravno iskustvo. A predstava sama po sebi govori o kapitalu i slojevima današnjeg društva.“

 

NIKOLETA TATAR

13 godina, OŠ „Lovćenski partizanski odred“

„Kapital za djecu je na mene ostavio veliki utisak. Osjećam se srećno jer sam dio ove prelijepe predstave i nadam se da će ovakve stvari nastaviti da krase Kraljevsko pozorište Zetski dom“.