Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Kapital-djeca

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 11. maja 2018. godine, sa početkom u 12h, u okviru DANA UMJETNIČKOG OBRAZOVANJA biće izvedena predstava

KAPITAL – DJECA

za učenike osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Berana.

Autorski projekat: Petra Pejakovića i Dušana Murića

Predstava je nastala,  kroz radionicu „Kapital za djecu“ koja je trajala od oktobra 2015. do marta 2017.g. đeca osnovne i srednje škole sa Cetinja koja su učestvovala u nastanku scena, koje će, kao glumci, pretočiti u predstavi  Kapital-djeca.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe.

Igraju:

Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković, Vasilije Đukanović, David Vuković, Proroković Đorđije, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Radović Milica, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija i Maja Marković.

Fotograf: Duško Miljanić

„Značajno je da je Kraljevsko pozorište kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori otvorila prostor da djeca iz Cetinja izraze svoju kreativnost i budu ravnopravan dio pozorišne scene, to je dio i mojih profesionalnih stremljenja dugi niz godina da djeca imaju prvenstvo u svemu, da ne idemo sa pretenzijama da mi njih nešto podučavamo, nego da učimo od njih. Da oni budu zamajac razvoja, lično vjerujem da kroz umjetnost i kulture možemo postići mnogo više i unaprijediti stvari. Zato smo ovdje. Ovo je presedan, oni će na ovoj sceni izvesti i pokazati ono što su sami kreirali. Oni su osmislili ovu predstavu kroz improvizacije, smislili su čitav scenario, priču i bavili se jednom temom za koju bi mnogi rekli da nije primjerena djeci, ali ja ne mislim tako, samo je pitanje na koji način se bavimo tom temom“, kazao je reditelj Petar Pejaković.

Kapital je tema koju je ekipa koju čini 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila u predstavu.