Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava TRUDNA PRIČA

 

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u subotu, 16. septembra, sa početkom u 20h, u okviru MIT 2017, gostuje Teatar Komedija iz Skoplja, Makedonija sa predstavom

 

TRUDNA PRIČA (TRUDNA PRIKAZNA)

 

 

autor: Blagica Sekuloska
režija: Lidija Dedović
scenografija: Sergej Svetozarev, Milan Nestorov, Lidija Dedović
kostimografija: Marta Dojčinovska
muzika: Dimitar Andonovski
dizajn svijetla: Milco Aleksandrov
dron: Darko Danailov

Uloge:

DR KATA – Jelena Zugić
CVETA – Elizabeta Stefanovska
NEDA- Eva Skenderovska
LENCE – Zaklina Petrovska
OSMAN – Valentin Kostadinovski – Tino
SPASE – Atanas Atanasovski
BOSKO – Zarko Dimoski
DOSE – Ilija Ilioski
HRISTOV- Stole Micov
IVAN- Edmond Sotir

 

 

Blagica Sekuloska, autor – Ideja teksta je preispitivanje tradicije, kao onu tradiciju stvorenu u originalnim tekstovima (Makedonska krvava svadba, Begalka i Crnila) kao i onu koju su preživeli njeni autori, koju su imali potrebu da artikulišu neke stavove u toj realnosti. Iz svega ovoga proizilazi ova Trudna prikazna. To je komentar na ovaj čas i pokazuje kontinuitet ili diskontinuitet svih prethodnih nivoa. Kroz Trudnu prikaznu vidimo nevjerovatnu brzinu kojom su se promijenili cjeli sistemi (politički, vrednosni, moralni, tematski), a takođe možemo da vidimo u kom nam se pravcu se kreće čovječanstvo.

Radnja se odvija u 2032, promatrano kroz lik Dr. Kate, koji je oličenje novim trendovima i pravcima, a na drugoj strani stoje junakinje originalnih tekstova – Cveta, Lenče, Neda. Ovaj put one će imati priliku da donesu nove i različite odluke. Kao protivteža ženskim likovima dolaze muški likovi iz originalna – Osman i Spase, Boško i Doce, Ivan i Hristov, svaki od njih imaju pravo na jedno dramsko razubeđivanje za da svoje izabrane vrate u originalnim dramama.

 

 

Trudna prikazna je prikaz onoga što živimo, svega otuđenja, napretka, zapravo regresa cjelog čovječanstva. U isti mah ovaj tekst predstavlja upozorenje za buđenje i vračanje ljudskoga, ka suštini, ka zemlji, tradiciji, prirodi, jer se samo nalazi čovjekova suština.

Lidija Dedović – Junakinje iz 3 značajne makedonske drame 20 vijeka bježe u komediju u daleku budućnost-2032 godinu. One hoće promjenu, hoće da budu majke. Muškarci, njihovi junaci, jure u novi žanr za njima, da ih osvoje.

Pozorištem postavljamo i trudimo se odgovoriti, zajedno sa publikom, na najvažnija pitanja kojima želimo uputiti na boljeg  čovjeka, društvo, sreću.
Da li je budućnost u krizi, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa i za dramsku oplodnju? Da li su velike promjene u oblacima ili zaista mogu da nam se dese? Ukoliko mogu, promjene mogu da se dese najprije ako to učinimo mi, a ne neki drugi, jer uvijek su neki drugi krivci. Ne, svi smo krivi jer prošlost postaje bolja od sadašnjosti. Naša obaveza je da svi činimo napor za budućnost koju neće pojesti mah tehnologija, laž i brzi automatski život. Budućnost je u prirodi, radu, miru, sreći, radjanju. Uprkos svemu. Sa divnom ekipom umjetnika i saradnika želimo da uradimo predstavu koja će svih da nas se tiče, i duhovito i snažno otvarajući najvažnije teme vremena.

 

 

“Trudna priča” je briljirala na 52. nacionalnom pozorišnom festival “Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Proglašena je za najbolju predstavu u cjelini, osvojivši još četri nagrade, i to za: najbolji tekst- Blagica Sekulovska; Najbolju glavnu žensku ulogu- Jelena Žugić; Najbolju mušku epizodnu ulogu- Žarko Dimoski; Najbolju žensku epizodnu ulogu- Eva Skenderovska. Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri  je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + sixteen =