Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Voz

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru MIT festa u petak, 27. i subotu 28. maja 2016. godine, sa početkom u 20h, gostuje Zvezdara teatar sa predstavom

Predstava Voz - plakatVOZ

Pisac: Kormak Makarti
Prevod: Milica i Branislav Mihajlović
Režija i adaptacija: Voja Brajović
Adaptacija scene i kostima: Jelisaveta Tatić Čuturilo

Igraju: VOJA BRAJOVIĆ i SERGEJ TRIFUNOVIĆ

Riječ reditelja

Voja Brajović

“Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je, da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.”

Riječ glumca

Sergej Trifunović

“U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.”

Predstava VozSvjetsku premijeru predstave Voz (The Sunset Limited) izvela je pozorišna trupa Stepenvulf, u Čikagu, država Ilinois; umjetnički direktor bila je Marta Lejvi, a izvršni direktor Dejvid Hokenson.

Kormak Makarti, je rođen u Roud Ajlendu 1933. godine, a odrastao je u Tenesiju, autor je desetak romana i dobitnik Pulicerove nagrade, Američke književne nagrade i Nagrade

američkog kruga književnih kritičara. Na našem jeziku dostupna su četiri romana ovog sjajnog pisca: Put, Nema zemlje za starce,Krvavi meridijan i Svi ti lepi konji. The Sunset limited je drama napisana 2006. po kojoj je 2011. snimljen istoimeni film sa Samjuel L. Džeksonom i Tomi Li Džonsom. Film snimljen prema delu Nema zemlje za starce osvojio je cetiri Oskara, a ekranizovan je i njegov roman Put.