Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015.

 

kic

 
 

Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015. biće održan od 8. do 15.avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko-edukativnom centru “Lovćen”.

Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede tri završna javna koncerta: 14.avgust, Ministarstvo kulture, Cetinje – 20h; 15.avgust, KIC „Budo Tomović“, Podgorica – 20h i 16.avgust, koncert profesora Muzej grada Perasta – 20:30. Ulaz je besplatan.

Ljetnji kamp za kamernu muziku organizuje Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” kroz svoj redovni program rada, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore i sponzora: Ambasade Savezne Republike Njemačke i Fondacije Petrović Njegoš.

Realizaciju ovogodišnjeg kampa su logistički pomogle prijateljske i srodne organizacije među kojima su: Prijestonica Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Muzička akademija Cetinje, Muzička škola Cetinje, Matica crnogorska-ogranak Cetinje, Američka čitaonica na Cetinju, Nacionalni parkovi Crne Gore i Lovćen, Turističko-edukativni centar Lovćen i Metropolis.

Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstveni projekat koji afirmiše sviranje kamerne muzike i podstiče razvoj kamernih ansambala u našoj sredini. Okuplja brojne polaznike različitih generacija iz zemlje i inostranstva, a većinom mlade muzičare iz Crne Gore kojima je ovaj projekat prvenstveno i namijenjen. Rad na programu kreira tim iskusnih profesora, uglednih umjetnika iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Završnica projekta podrazumijeva javne koncerte koji će obogatiti muzičko iskustvo polaznika kampa, kao i koncertnu ponudu u Podgorici, Cetinju i Perastu.
Preko 60 učesnika, različitih generacija i nacionalnosti (Crna Gora, Makedonija, Srbija, Njemačka, Japan i SAD) učestvovaće u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa od djela barokne do moderne muzike.
Program se odnosi na sviranje u standarnim i nestandarnim kamernim ansamblima (dua, trija, kvarteti, kvinteti…) i kamernom gudačkom orkestru.

Mentori za kamerne ansamble su: Tatjana Prelević, pijanistkinja i prof. kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru; Aleksandar Latković, profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju, prvi violončelista Beogradske filharmonije; Žana Lekić, flautistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju; članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: violinista Marko Simović, violistkinja Vladislava Drašković i violončelista Vladimir Drobnjak; Veljko Klenkovski, prvi klarinetista Beogradske filharmonije; Nadica Ristić, oboistkinja i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” i Muzičkoj školi u Tivtu.

Kamerni orkestar vodiće njemački dirigent Thomas Posth, profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Koncert-majstor orkestra je Marko Simović.

Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura, flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Nosilac projekta je bila Ambasada Savezne Republike Njemačke u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom „Budo Tomovic“ i Umjetničkom školom za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, a od 2014. godine KIC „Budo Tomović“ je glavni organizator ovog projekta, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Više info – Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC-a „Budo Tomović“ 067 811 011