Ljetnji kamp za kamernu muziku od 30.jula do 7.avgustaOsmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku čiji cilj je popularizacija kamerne muzike među domaćim muzičarima različitih generacija predstavljeno je na press konferenciji koja je organizovana danas u Multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović.

Učesnici PRESS konferencije bili su: Maja Popović – urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta, Žana Lekić – flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju i Christoph Breunig – zamjenik ambasadora SR Njemačke.

 Ovo je šesta godina kako je Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ nosilac projekta i glavni organizator Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, ovogodišnje izdanje realizuje se uz podršku Glavnog grada, Ministarstva kulture, Ambasade SR Njemačke, Prijestonice Cetinje, Turističke organizacie Cetinje, Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i Nacionalnih parkova Crne Gore.

 Kamp će tradicionalno biti održan od 30.jula do 7.avgusta na Ivanovim koritima, u rekreativno- edukativnom centru “Lovćen”. Preko 40 muzičara učestvovaće u radu kampa; 30-tak kompozicija za različite kamerne-instrumentalne ansamble (i ukuse) su na programu. Pored redovnih mentora, dočekujemo i nove – među kojima su oboista Bojan Pešić iz Beograda, violončelistkinja Maria Di Meglio iz Kolumbusa, SAD, i hornistkinja Naomi Atherton iz Mančestera. Podsjećemo dugi niz godina naši stalni mentori na kampu su ugledni muzičari i profesori kako iz naše zemlje, tako i iz regiona i inostranstva: Anton Martinov, Veljko Klenkovski, Žana Lekić, Nataša Popović, Marko Simović i saradnici Slađana Cvejić, Petar Obradović i Ana Cerović Zvicer.

 Urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović na press-u u susret Ljetnjem kampu, kazala je da će osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku okupiti 35 polaznika i 11 mentora i saradnika, odnosno da ćemo ponovo biti u mogućnosti da kreiramo različite kamerne ansamble i izaberemo interesantan muzički repertoar čiji opseg seže od barokne do savremene muzike. Pored toga učesnici različitih nivoa – učenici, studenti i mladi umjetnici – dobiće intezivne obuke uz mogućnost da javno nastupaju na završnim koncertima. Takođe će se nastaviti tradicija Ljetnjeg kampa koja uključuje veći broj polaznika u kamerni orkestar. Ovog ljeta imaćemo privilegiju da predstavimo dvije premijere: Sonata za kvartet klarineta srpskog klarinetiste i kompozitora Ante Grgina doživjeće svjetsku premijeru na jednom od završnih koncerata a Bachianas Brasileiras br. 5. za ansambl violončela i glas, brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa, biće premijerno izvedena u Crnoj Gori. Na listi repertoara je oko 30 muzičkih djela, u izvođenju raznovrsnih ansambala. Najbolji će imati priliku da se predstave na završnim koncertima na Cetinju (6.avgust, Ministarstvo kulture) i u Podgorici (7.avgust, KIC „Budo Tomović“). Urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta Maja Popović se zahvalilana podršci Ministarstvu kulture Crne Gore i Ambasadi SR Njemačke na permanentnoj podršci. Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstven projekat na Balkanu posvećen kamernoj muzici i otvoren za sve muzičare dobre volje iz naše zemlje, regiona i svijeta. Iznad svega zahvalila se učesnicima koji dolaze ovdje svakog ljeta da nađu prijatelje s kojima će usavršiti svoje sviranje. Uostalom, kamerna muzika je s ljubavlju poznata kao „muzika prijatelja“.

Zamjenik ambasadora SR Njemačke Christoph Breunig je istakao da je Ambasada SR Njmačke od samog početka bila uz kamp i da će tako biti i ubuduće, kao i da će kroz svoju podršku pružiti doprinos daljem razvoju kamerne muzike u Crnoj Gori, u cilju promocije Crne Gore kao muzičke destinacije. Zamjenik ambasadora se tom prilikom takođe zahvalio KIC-u “Budo Tomović”, Glavnom gradu, Ministarstvu kulture, Opštini Cetinje i Turističkoj organizaciji Cetinje na njihovoj podršci u cilju afirmacije kvaliteta Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, a što će svakako ubuduće omogućiti da imamo sve internacionalniji i bolji kamp.

Flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Žana Lekić je istakla značaj Ljetnjeg kampa koji ulazi već u svoju prvu deceniju i da ono što ohrabruje i raduje jeste da uz velike napore ovaj kamp niže uspjehe i godine tako da se približava deceniji što je za svaku pohvalu. Ohrabrujuće je takođe da već toliko godina Ljetnji kamp ima podršku Glavnog grada i Ministrastva kulture, jer kulturu treba učiniti dostupnom ljudima odnosno omladini, mladim talentima, konzumentima, publici. Podsjetila je na praksu kampa koji svake godine obrađuje neku novu literaturu, kao i to da su mnogi kamerni sastavi sa kampa nastavili svoj rad i ostavarili neku svoju koncertnu aktivnost što je jako dobro za našu muzičku scenu.