Ljeto u Gradskom – Festivalski pohodi u zemlji i regionu

 

 

 

Uspješno učešće predstave „Kod Nojeve barke u osam“, u režiji Roberta Valtla, na Internacionalnom teatarskom festivalu „Valise“ (U koferu) u Lomži, potom i zapaženo gostovanje u teatru „Guliver“ u Varšavi u prvim danima juna na najbolji način najavljuju ljetnja dešavanja u Gradskom pozorištu. Naredna tri mjeseca produkcije Gradskog pozorišta, vidjeće festivalska publika na brojnim festivalima u zemlji i regionu.

U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, ansambl Gradskog pozorišta tokom juna izvešće tri predstave. U sali Dodest,10. juna, biće igran lutkarsko-dramski komad „Romeo i Julija“, koji je po Šekspirovom djelu režirala Emilija Mrdaković. Na istom mjestu, 17. juna biće izveden komad „Kod Nojeve barke u osam“, a dan kasnije u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ najnovija predstava sa Dramske scene za mlade „Mi djeca sa stanice Zoo”, koju je režirala Ana Vukotić.

Festivalski pohodi u julu počinju učešćem predstave sa Večernje scene „Čuvari tvog poštenja“ Borisa Liješevića na Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi Tvrđava teatar“  u Čortanovcima (4. jul). Ovu manifestaciju organizuju osnivači „Tvrđava teatra“, festivala koji je pod tim imenom imao nekoliko izuzetno uspješnih izdanja u Smederevu. Slijedi 25. Kotorski festival pozorišta za djecu u okviru kojeg će se Gradsko predstaviti sa četiri naslova. U takmičarskoj selekciji 6. jula biće izvedena predstava „Romeo i Julija“ Emilije Mrdaković, a sljedećeg dana „Mi djeca sa stanice Zoo“, u režiji Ana Vukotić. U pratećem segmentu festivala, 8. jula biće igran koprodukcijski projekat sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu „Kinez“, koji je režirala Anja Suša, a 11. jula „Kod Nojeve barke u osam“. Nakon Kotora, slijede gostovanja na jubilarnom, 30. izdanju Barskog ljetopisa. Pred barskom publikom biće izvedene tri predstave: 18. jula „Kod Nojeve barke u osam“, 24. jula „Čuvare tvog poštenja“ i 25. jula „Ljepoticu i Zvijer“.

U avgustu Gradsko pozorište učestvovaće na festivalima sa internacionalnim predznakom u Budvi, Tivtu i Ljubljani. Na 31. izdanju Budva Grad teatra 8. avgusta nastupiće sa autorskim projektom Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, dok će za najmlađu publiku ovog festivala 10. avgusta igrati „Bajku o ribaru i ribici“, u režiji Evgenija Ibragimova. Festivalski put „Čuvari tvog poštenja“ nastavljaju potom u Tivtu gdje će se 22. avgusta predstaviti u okviru 12. izdanja Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Ljetnje festivalske pohode Gradsko pozorište će zaokružiti 27. avgusta učešćem predstave „Kod Nojeve barke u osam“ na 19. Internacionalnom pozorišnom festivalu „Mini  poletje 2017“ u Ljubljani. Ovaj festival u organizaciji MINI Teatra je međunarodna ljetnja manifestacija lutaka i pozorišta. Održava se od 1999. godine u Ljubljani svake nedjelje od početka do kraja ljeta. Vremenom festival je stekao veliki međunarodni ugled, uz pozitivne kritike od stručne javnosti i izuzetno veliki broj gledalaca svih uzrasta. Različiti jezici, različite tehnike i raznorodni pristup umjetnosti postavili su međunarodni festival „Mini poletje“ među događaje koji doprinose bogatijem kulturnom pejzažu i Ljubljane i Slovenije. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 20 =