Lovćenac – Uručena nagrada i promovisana knjiga

 

Krstas

 

 

Na Svečanoj akademiji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, održanoj u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, uručena je godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“ i upriličena promocija romana „S one strane života“ autora Borislava Cimeše sa Cetinja. 

Nagrada, koja se sastoji od plakete i unikatne zlatne značke Krstaš i dodjeljuje se za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji, po prvi put je uručena laueratu koji ne pripada crnogorskoj zajednici. Dobitnik najvećeg priznanja Krstaša za 2016. godinu je Pal Karolj, društveno politički i kulturni pregaoc, dugogodišnji predsjednik Skupštine opštine Mali Iđoš i potpredsjednik Saveza vojvođanskih Mađara.

 

povelja-1

povelja-2

 

U obrazloženju odluke je navedeno da je Pal Karolj kao politički lider vojvođanske opštine Mali Iđoš javno podržao Crnu Goru uoči referenduma za obnovu njene nezavisnosti; prihvatio je 2005. godine inicijativu Krstaša o pobratimstvu sa prijestonim Cetinjem; potpisnik je odluke o dodjeli državnog zemljišta Krstašu za period od 200 godina za etno park u kojem će biti izgrađen hram Crnogorske pravoslavne crkve; Crnogorski jezik u službenoj upotrebi u opštinu Mali Iđoš uveden je 2010. godine istorijskim dogovorom njega i predsjednka Crnogorske partije; uz njegovu podršku crnogorska zajednica je dobila reprezentativan prostor za svoj Crnogorski kulturni centar.

 

povelja-3

 

Na promociji knjige „S one strane života“, prvog crnogorskog romana o epohi Božičnjeg ustanka 1919. godine, govorili su publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović i autor romana književnik Borislav Cimeša, koji je jedan od najboljih poznavalaca istorijskih prilika u Crnoj Gori između dva svjetska rata,  tragediji montenegrini i komitskog pokreta. Govorilo se o skrivenim i zaboravljenim stranicama crnogorske istorije, značaju Cetinja kao crnogorskom kulturnom i duhovnom središtu, značaju knjige i pisane riječi za očuvanje crnogorskog identiteta kao i o prijateljskim i diplomatskim vezama crnogorskog i mađarskog naroda.

 

promocija-knjige-1

borislav-cimesa

 

Borislav Cimeša je obogatio knjižni fond  biblioteke Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu sa 100 izdanja iz produkcije Crnogorskog kulturnog foruma sa Cetinja.

 

promocija-knjige-2

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + six =