Luštica Bay – Predstavljena monografija “Tivatski slikari”

 

Lustica Bay

Monografija “Tivatski slikari” koju je pripremila i objavila NVO “Matica Boke” u saradnji sa Opštinom Tivat i uz podršku nekoliko sponzora među kojima je i Luštica Development, predstavljena je u novom turističkom centru Luštica Bay.

 

Promocija monografije - 1

 

U nesvakidašnjem ambijentu novog grada na Jadranu koji se razvija u  zalivu Trašte, priređeno je druženje sa slikarima u opuštenoj atmosferi, praćeno izložbom i koncertom mlade violonistkinje Milene Petković.

 

Predstavljanje monografije

Milena Petkovic

 

O reprezentativnoj monografiji kao projektu “Matice Boke” govorili su članovi autorskog tima, njen predsjednik Željko Komnenović i profesor Neven Staničić, a u ime umjetnika zahvalio se slikar Boris Dragojević.

“Monografija o tivatskim slikarima je epilog višemjesečnog napornog rada koji se itekako isplatio jer smo praktično dobili prvi zbornik tivatskog slikarstva i jedinstven prikaz razvoja tivatske slikarske scene i njenih protagonista u proteklih 40 godina. Mi smo posmatrali tivatsku likovnu scenu kao jedan zaseban fenomen. Pokušali smo da na jednom mjestu objedinimo sve o tivatskoj likovnoj sceni i nadamo se da smo u tome uspjeli. Pravi junaci ove priče su tivatski slikari. Naša ideja je bila da pravimo monografiju o onim slikarima koji prave tivatsku likovnu scenu i žive u Tivtu. Ponosni smo da je to djelo Tivta – tivatski autori, tivatsko znanje, tivatska pamet”, rekao je Željko Komnenović, predsjednik NVO “Matica Boke” zahvalivši se Luštica Bay-u na podršci.

Neven Staničić je podsjetio da je Tivat vrlo specifičan grad kada su umjetnost i kultura u pitanju.

“Likovna scena Tivta je zaživjela poslednja u Tivtu, tek 1976. godine sa prvom izložbom Likovnog salona Tivat. Izlagalo je sedam umjetnika. Nakon toga 1983. osnovano je Likovno društvo koje je tradicionalno izlagalo 13. jula. Likovna scena u Tivtu je puno značila, a sada tivatski slikari mnogo više znače i Crnoj Gori”, rekao je Neven Staničić

Boris Dragojević zahvalio se svima koji su podržali projekat.

“Jedna velika zahvalnost. Mi smo se do sad pojedinačno predstavljali, a evo nas sada zajedno, u monografiji i kulturnoj zaostavštini”, rekao je Dragojević.

 

Publika na promociji monografije

 

Izuzetan poduhvat osmišljavanja svojevrsnog zbornika tivatskih slikara, luksuzna trojezična monografija na 260 strana donosi biografije, kritičke osvrte i reprodukcije tivatskih likovnih autora: Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Ljubomira Popadića, Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande Rocheaux, Vladimira Jovićevića, Tanje Matković, Dragana Peričića, Boža Prodanovića, Milanke Sredanović, Rade Ivanković, Vasa Stanjevića i Zorana Mujbegovića.