Manuel Barueko, jedan od najboljih klasičnih gitarista današnjice, nastupio u Tivtu

 

 

Jedan od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Manuel Barueko (Kuba/SAD), nastupio je premijerno u Crnoj Gori, u okviru Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition), 27. maja 2018. godine, u Pomorskom muzeju u Porto Montenegro.

Rasprodata sala i svi oni koju su s uživanjem pratili nešto više od sat i po Baruekovog vrhunskog umijeća, potvrdili su da je po srijedi jedan od najvažnijih muzičkih događaja ove vrste za našu zemlju, osobito gitarističku scenu u njoj. Barueko je za tu priliku pripremio bogat i raznovrstan repertoar, na kome su se našle kompozicije Luis de Milana, Johana Sebastijana Baha, Hoakina Nin-Kulmelja, potom Fernanda Sora i Isaka Albenizija. Uoči svog dolaska ovdje, nije krio zadovoljstvo činjenicom da će prvi put svirati kod nas.

Čuo sam i ranije da je Crna Gora predivna, i zaista sam se radovao dolasku ovdje po prvi put, kao i samom nastupu na Festivalu, kazao je Barueko.

Legendarni gitarista Manuel Barueko spada u red najznačajnijih klasičnih gitarista današljice. Po riječima stručne javnosti, njegovo jedinstveno umijeće otkriva sjajnog instrumentalistu, superiornog i elegantnog muzičara koji proizvodi zavodljiv i neobičan lirski zvuk. Baruekova višedecenijska karijera posvećena je afirmaciji klasične gitare i širenju gitarskog repertoara u kontekstu savremenog stvaralaštva. Ipak, smatra da je suština priče o njegovom uspjehu, ne priča o gitari, već priča o muzici uopšte.

Moramo upamtiti da, uprkos tome što smo gitaristi, mi smo prije svega umjetnici. Gitaru samo koristimo kao sredstvo da iskažemo naša umjetnička stanovišta i emocije. To je svrha tog instrumenta. Od većeg značaja je muzika sama. Dakle, ako uspijete sviranjem prenesete nešto od značaja za vašu publiku, manje je važno da li to činite gitarom ili klavirom. Zato postoji izreka koja kaže: Muzika je ono kako zvuče naša osjećanja. Mislim da je u tome poenta, istakao je slavni gitarista.

Manuel Barueko je svoj boravak u Crnoj Gori nastavio sprovodeći brojne druge aktivnosti u okviru Festivala, među kojima je četvoročasovni masterklas, koji se, sa mladim talentima, održava posljednjeg festivalskog dana, u hotelu Regent Porto Montenegro.