Marilyn Mazur’s Shamania gostuje u Podgorici

 

 

MARILYN MAZUR

(perkusionistkinja, plesačica, bubnjarka, kompozitorka, liderka ansambala)

 

Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje Marilyn Mazur iz Danske biće održan u petak, 8.juna 2018. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

             Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu – muzički teatar “Primi Band”, iz 80tih. Merilin je zavoljela ideju da kreira novu veliku grupu sa fantastičnim muzičarkama današnjice, i da predstavi svježu verziju ideja iz benda Primi: ritualno, prirodno, kakofonično i divlje sazrijevanje ženske zajednice oko primitivne sile, glasova, ritma, dobre energije i pokreta. SHAMANIA je premijerno izvedena na džez festivalu u Kopenhagenu 2015. i gostovala na nekoliko velikih evropskih festivala 2016. i 2017. godine, uključujući i jazzahead i London jazz festival.

             SHAMANIA je orkestar – muzički teatar sa sjedištem u Danskoj; čine ga muzičarke iz Danske, Norveške i Švedske. Projekat je dobio podršku od Danskog umjetničkog savjeta i drugih organizacija.

              Shamania je snimljen u maju 2017. godine; u planu je izdavanje albuma do kraja ove godine.

              Tokom svoje bogate i uspješne karijere Merilin Mazur je osvojila brojne nagrade za svoj rad, među kojima su: “Ben Webster” (1983), “Jazzpar” (2001), i “Django d’Or – Legend of Jazz” (2006). Takođe je osvojila nagradu Wilhelm Hansen, za svoj kompozitorski rad, nagrada koja se uglavnom dodjeljuje kompozitorima klasične muzike, kao i međunarodnu nagradu za kulturu kompanije Telenor (2007) i prvu međunarodnu nagradu EuroCore JTI. Tokom svoje ranije karijere, Merilin Mazur je bila članica grupa i orkestara velikana džeza kao što su Jan Garbarek, Miles Davis, Gil Evans i Wayne Shorter.

            Članovi ansambla Marilyn Mazur su: Marilyn Mazur (udaraljke, kompozicija/vođstvo), Josefine Cronholm (vokal i udaraljke), Aud Hildegunn (Øiseth, truba, koziji rog), Liselotte Anker Larsen (saksofoni), Lis Wessberg (trombone), Makiko Hirabayashi Nielsen (klavir) klavijature), Ida Marie Gormsen (bas), Lisbeth Diers (udaraljke) i Tine Erica Aspaa (koreografija & ples). 

Kada se spoznaju kulture mogu se stvoriti nevjerovatne stvari, Merilin je dokaz toga. Rođena je u Njujorku 1955. a od svoje šeste godine živi u Danskoj. Njeno mješovito porijeklo (poljski i afro-američki korijeni) je uticalo da postane multitalentovani umjetnik: plesačica, vokalista, pijanistkinja, kompozitorka, liderka grupe, prije svega izuzetna perkusionistikinja. Još kao dijete i tinejdžerka učila je klavir i balet. Njena karijera plesačice počela je kada se pridružila grupi “The Creative Dance Theater” 1971 godine. Svoj prvi bend “Zirenes” osnovala je 1973, a 1975. je ujedno radila kao perkusionistkinja, bubnjarka i pjevačica za razne muzičke grupe. Njeno probijanje na danskoj sceni dogodilo se uz popularni fusion bend „Six Winds“ i kao liderka ženske muzičko-pozorišne grupe „Primi band“. Studirala na Kraljevskom danskom muzičkom konzervatoriju u Kopenhagenu, ali je prvenstveno stekla određena znanja o raznim instrumentima kao samouka, inspirišući se muzikama iz cijelog svijeta.

Godine 1983. dobila je nagradu „Ben Webster“ i formirala džez kvartet „MM4“ sa saksofonistom Uffe Markussen. Od tada nastavlja da razvija svoju jedinstvenu ličnu muzičku viziju sa mnogim muzičarima i ansamblima. Godina 1985. je bila prekretnica za Merilin. Danski kompozitor i trubač Palle Mikkelborg, ju je pozvao da učestvuje u snimanju albuma „Aura“ posvećen Majlsu Dejvisu (Miles Davis). Dejvis je lično učestvovao u snimanju albuma i nekoliko mjeseci kasnije je pozvao Merilin da se pridruži njegovom bendu. Nastupala je sa bendom Majlsa Devjisa dugo vremena i obišla mnoge zemlje svijeta.  Međutim, sarađivala je is a drugim velikanima džez scene: 1986. je bila na turneji sa orkestrom Gila Evansa, a 1987. se pridružila i kvintetu saksofoniste Vejna Šortera (Wayne Shorter) na svjetskoj turneji, da bi se  naredne 1988. godine, vratila bendu Majlsa Devjisa. Godinu dana kasnije je odlučila da napusti njegov bend kako bi se skoncentrisala na razvijanje sopstevenog muzičkog jezika muzike u okviru internacionalnog orkestra “Future Song”. Već više od jedne decenije “Future Song” je bila jedna od njenih glavnih grupa sa kojom je izrađivala mnoge posebne projekte koji uključuju plesače, horove i još mnogo toga.

Kasnije, 1991. se pridružila grupi čuvenog saksofoniste Jana Garbareka sa kojom nastupala do 2005. godine. Od tada je posvećivala svoje vrijeme aktivnom komponovanju i izvođenju vlastitih originalnih projekata i turneja sa svojim različitim bendovima; od 2008. uglavnom nastupa sa grupama koje je samostalno kreirala: “Marilyn Mazur Group”, “Celestial Circle”, “Mystic Family”.

Nastupala je na Prvom bijenalu perkusija u Konarku (Gvineja) sa članovima gvinejskog baleta Joliba.

Osvojila je brojne nagrade za svoj rad među kojima se posebno ističu: “Jazzpar” jedna od najvećih međunarodnih nagrada za džez stvaralaštvo (2001); i Django D’Or – Legend of Jazz” (2006). Pored toga za svoj kompozitorski rad je dobila nagradu izdavačke kuće “Wilhelm Hansen” čime je napravila presedan u svom radu nagradivši po prvi put umjetnicu koja ne pripada žanru savremene klasične muzike, kao i internacionalnu nagradu za kulturu koju dodjeljuje kompanija Telenor (2007).

Poznati američki časopis “Down Beat” proglasio je više puta “talentom koji zaslužuje široko priznanje” u kategoriji – perkusije  (1989, 1990, 1995, 1997 i 2002).

Njen rad je uvijek prožet traganjima za novim muzičkim spajanjima, projektima, koncertnim nastupima i  snimanjem albuma. Sa grupom “Future Song” objavila je album pod nazivom “Daylight stories”, a 2005. snimila album za čuvenu izdavačku kuću “ECM Records”, sa Janom Garbarekom kao gostujućim umjetnikom. Album “Elixir” izdat je u januaru 2008. godine.

O Merilin Mazur snimljen je dokumentarac u režiji danskog reditelja Chr. Braad Thomsen.

Marilyn je svirala sa vodećim američkim i evropskim muzičarima. Ona je jako dobro pozicionirana u Danskoj i jedna je od onih koja može da raspravlja o načinu na koji će Danska ponuditi prepoznatljiv pristup u kreiranju muzike: “Tako sam srećna što sam odrasla u Danskoj. Mislim da je to odlično mjesto koje ima puno slobode” – ističe Merilin. Ona objašnjava kako se muzički stavovi u Kopenhagenu razlikuju od onih u Njujorku. Dok je odrastala mogla je samo da da se obrazuje iz oblasti klasične muzike, u međuvremenu je pronašla svoj vlastiti način interpretiranja, tako što je napravila vezu između domaće proze i pjesme, a kasnije sve zajedno spojila u njen jedinstveni muzički jezik. U Americi postoji više načina za proučavanje ispravnih načina za rad na muzici i slično, dok su oni u Skandinaviji u određenoj mjeri individualniji i drugačiji. Možda je, kako ona ističe, razlog u tome što džez scena u Danskoj nije bila razvijena u doba odrastanja ove umjetnice; počela je tek sa 17 godina, kada je ujedno započela svoju muzičku putanju. Ona smatra da je džez muzika u Americi razvijenija, ali da se muzičari tamo svakodnevno bore za opstanak sopstvenog muzičkog puta: “Evropska muzika je sada postala stvarno jaka u džez svijetu”- ističe Marilyn.

Jedan od njenih noviji projekata je “Shamania”, po mnogo čemu jedinstven. To je ustvari ansambl koji čine  deset izuzetnih muzičarki iz Skandinavije i jedna upečatljiva plesačica Tina Erica Aspaas. Izuzetno i živopisno, Merilin i njen ženski ansambl stvaraju dramatična raspoloženja, ritmove, intrigantne i mistične zvukove, u performansu koji okupira oči, uši i dušu. Merilin je osnovala ovaj bend kada joj je na džez festivalu u Kopenhagenu predloženo da oživi svoju muzičko-pozorišnu grupu “Primi Band” sastavljenu od žena. Međutim njoj se više svidjela ideja da osnuje novu veliku grupu sa fantastičnim ženskim muzičarkama današnjice i da time predstavi potpuno novu verziju ideja iz Primi benda. Mnogi ovaj ansambl definišu kao rasprostranjenu žensku zajednicu oko primitivne sile, starih znanja, rituala, glasova, ritmova, dobre energije i kretanja koje podstiču čovjeka na duhovni razvoj. “Shamania” je imao svoj prvi nastup 2015. godine na džez festival u Kopenhagenu, a potom je nastavio svoj život na scenama nekoliko velikih evropskih festivala tokom 2016/17 godine. Ovaj ansambl publiku vodi na putovanje kroz izuzetan ritualni pejzaž, na sastanak sa elementalnom snagom glasa, ritma i pokreta. Ansambl “Shamania” čine muzičarke iz Danske, Švedske i Norveške. Kao liderka grupe, Merilin, kao i uvijek, snažno dopronosi muzici na raznovrsnim udaraljkama. Pored nje članice ansambla su: Lotte Anker (saksofon), Josefine Cronholm (vokal i perkusije), Sissel Vera Pettersen (saksofon i vokal), Hildegunn Øiseth (truba, kozji rog), Lis Wessberg (trombon), Makiko Hirabayashi (klavir, klavijature), Ellen Andrea Wang (bas i vokal), Anna Lund (bubnjevi), Lisbeth Diers (perkusije), Tine Erica Aspaas (ples i koreografija).

Godine 2016. Merilin Mazur je postala članica Kraljevske švedske muzičke akademije, a 2017. godine je dobila počasnu nagradu “Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris”. Pored ansambla “Shamania”, umjetnica nastupa i sa grupom “Spirit Cave” idr.

Sa grupom “Shamania” je snimila istoimeni album u maju 2017. godine, koji će biti objavljen tokom ove godine.