Međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2020


Dvanaesti međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2020 održava se ove godine od  31.avgusta  do  3. septembra u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar, promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura – knjižari Karver.

Kao i godinama unazad Festival se organizuje uz podršku Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, Ministarstva kulture Crne Gore, pokrovitelja i sponzora, medijskih sponzora. Programi ovogodišnjeg festivala, osim na platou ispred Banje, odvija se i u Vinskom podrumu Šipčanik – Plantaže 13. jul.

Na platou ispred Knjižare “Karver”, 31.avgusta u 20 sati, Festival počinje programom koji je kojim će biti obuhvaćenei programi, teme ovogodišnjeg festivala – PROSVJETA.

         Kako javnost percipira stvaralaštvo, gdje smo u “prostoru” teorije savremenog stvaralaštva i kritike koja ga prati, kako se inkorporira u medije i konačno, kako savremeno stvaralaštvo njeguje kroz sisteme obrazovanja. Kulturni i obrazovni sistem su nerazdvojni, naslovna tema Festivala će pokušati da skrene pažnju na posebnu važnost koju književnost, film, muzika, likovna umjetnost, posebno putem medija, postojećih institucija kulture i obrazovanja, dotiče konkretno sve generacije od najmlađih u školskom sistemu do studija teorije umjetnosti na najvišim nivoima obrazovanja.

Učestvuju: glumica i rediteljka Varja Đukić, profesorica jezika i književnosti Svetlana Jovetić – Koprivica, profesor i producent Janko Ljumović i kompozitorka Nina Perović.

Nakon toga, u 21.30 u okviru programa Kratki rezovi o savremenoj crnogorskoj kinematografiji govoriće reditelji Ivan Marinović, Gojko Berkuljan i Senad Šahmanović, a moderator je filmski kritičar Vuk Perović.

 Savremeno filmsko stvaralaštvou Crnoj Gori, intenzivno mijenja postojanje Filmskog Centra Crne Gore koji nas svakodnevno obasipa informacijama o izvrsnim uspjesima filmskih reditelja, produkcijama – koprodukcijama koje se realizuju kroz međunarodne konkurse. Vidljivost savremenog filmskog stvarlaštva nikada do sada nije imala takav kontinuitet i prezentnost u regionu i Evropi. U tom smislu, filmski stvaraoci i njihova djela, posljednjih godina su najvidljiviji kulturni “produkt” koji, kako je smisao stvaralštva, predstavlje individualne i zajedničke poetike po kojima se crnogorska savremena kultura prepoznaje

Ivan Marinović je magistrirao filmsku režijuna čuvenoj praškoj Filmskoj akademiji FAMU. Njegov dugometražni prvijenac “Igla ispod praga” je imao premijeru 2016. godine u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala. Film je prikazan na vise od 45 internacionalnih i regionalnih festivala na kojima je osvojio desetak nagrada. “Živi i zdravi” je njegov sljedeći autorski dugometražni projekat koji je osvojio Krzysztof Kieslowski nagradu za najbolji scenario na Script East radionici, u Kanu 2019. godine. Gojko Berkuljan radio je na više kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a sredinom 2017. godine imao premijeru svog prvog dugometražnog igranog filma “ISKRA” , koji je prikazivan na mnogim regionalnih i internacionalnim festivalima. Projekat “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana selektovan je za prestižni Kids kino Industry program u Varšavi, posvećen filmovima za djecu i omladinu. Senad Šahmanović učesnik je brojnih radionica i panel diskusija u oblasti filma i televizije (Sarajevo Talent Campus, Berlinale, Nisi Masa, Pri Forum…). Najveći uspjeh postiže filmom “Umir krvi”, koji je prikazan na preko 50 međunarodnih festivala širom svijeta. Radi na dugometražnom igranom filmu “Sirin”, za koji je dobio podršku od Filmskog centra Crne Gore, kao i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a njegov dugometražni dokumentarni film “Surogat za Vuda” dobio je podršku i Filmskog centra Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + 1 =