Međunarodni književni festival Odakle zovem – Program za utorak, 1. septembar


Drugog dana međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2020, koji se ove godine održava od  31.avgusta  do  3. septembra, u  utorak, 1.septembra, u 17 sati u Vinskom podrumu Šipčanik biće održan program Gdje se voda spaja s drugom vodom u kojem učestvuju pisci Faruk Šehić i Tijana Rakočević i glumci Zoran Vujović i Ana Vučković.

Dugogodišnja saradnja sa Plantažama 13. jul koju ima knjižara Karver, urodila je nevjerovatnim brojem priča pristiglih na konkurs Vranac – najbolja kratka priča. Na veb stranici www.vranacprice.me nalazi se preko 150 priča sa ovog konkursa kao i priče izabrane i ove godine, autorki i autora: Lene Ruth Stefanović- Return i odlomak iz novog romama AimÉe (Voljena), Lejle Kalamujić – Ljeto kratke priče, Faruka Šehića – Trijumf zaborava, Tijana Rakočević – Vitiligo Lane,  Olje Savičević Ivančević- Tramuntana i Olje Knežević, odlomak iz romana Selidbe.

Istog dana, u utorak 1. 09, na platou ispred Knjižare Karver, u 20 sati, u okviru programa Katedrala, o pozorišnoj umjetnosti razgovaraće pozorišni stvaraoci, reditelji Petar Pejaković,  Varja Đukić,  moderator razgovora je  Mirko Radonjić. Kao prilog razgovoru biće emitovan intervju sa Ivicom Buljanom, rediteljem i ravnateljem Drame HNK u Zagrebu,  koji je za ovu priliku uradio Mirko Radonjić.

Razgovor će biti namijenjen pozorišnim stvaraocima i javnom dijalogu na teme:

Da li je dijalog, kao baza drame i pozorišta, uopšte više moguć unutar društvene dijafore koju svjedočimo ili samo iznova i iznova razgovaramo u grupi istomišljenika?

– Postoji li dijalog o pozorištu? Da li otvoreno govorimo o našoj sceni, dometima? Da li znamo što su nam repertoarske politike? Da li se radi o promišljenim ili o ad hoc programima? Da li smo definisali ciljeve koje želimo da postignemo?

– Da li je pozorište u dijalogu sa publikom? Da li su teme kojima se bavimo relevantne? Da li njegujemo i razvijamo publiku?

– Da li naše pozorište ima prosvjetiteljsku ulogu, da li prepoznajemo snagu i potencijale pozorišta?

– Da li je naše pozorište naše?

– Pitanje pojedinca i zajednice? Da li teza “sistem se mijenja iznutra” može da važi kod nepostojećeg i/ili urušenog sistema? Šta je alternativa danas? Da li je alternativa pokušaj građenja sistema?

– Pitanje glumca kao su-kreatora u procesu? Individualizam vs. Ansambl?

– Da li je kritika moguća? Kritička oštrica pozorišta? Mediji i kritika?

U utorak u 22 sata, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! sa Farukom Šehićem, razgovaraće Vuk Perović. Faruk Šehić, rođen 1970. u Bihaću, u SFRJ. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Bio je pripadnik Armije BiH, jedanput teško ranjen. Objavio je sljedeće knjige: Pjesme u nastajanju (2000), Hit depo (2003), Pod pritiskom (2004), Transsarajevo (2006), Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina / Dodatne scene (2007, 2018), Knjiga o Uni (2011), Moje rijeke (2014) i Priče sa satnim mehanizmom (2018). Književni kritičari ga često nazivaju glasom ‘pregažene generacije’ pisaca rođenih sedamdesetih u Jugoslaviji, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman Knjiga o Uni je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama Moje rijeke je dobio nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Dobitnik je i nagrade Premio Internazionale Camaiore 2019. za knjigu izabranih pjesama Ritorno alla natura / Povratak prirodi.

Knjige su mu prevođene na turski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, italijanski, španski, holandski, arapski, rumunski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnista u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu – www.odaklezovem.net

Iste večeri u 23 sata, biće emitovan intervju sa piscem Markom Tomašem, rađen za Festival “Odakle zovem, Podgorica 2020”. O njegovom knjigama poezije i nedavno objavljenom romanu “Nemoj me buditi” razgovaraće Kruno Lokotar.

Posjetioci Festivala “Odakle zovem, Podgorica 2020” treba da dođu 20 minuta ranije, prije zakazanog početka programa, kako bi mogli da se smjeste (broj gledalaca je ograničen) i kako bismo organizovano ispoštovali sve mjere koje propisuje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 19 =