Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu – Učešće Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja

 

OKF Cetinje

 
 

Otvoreni kulturni forum sa Cetinja predstaviće svoja izdanja ove godine na prestižnom Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (Njemačka), jednoj od najvećih književnih manifestacija u Evropi, od 17. do 20. marta. Osim Otvorenog kulturnog foruma, na lajpciškom sajmu gostovaće izdanja i pisci šesnaest crnogorsih izdavača: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Matica crnogorska, Izdavačko preduzeće Pobjeda, Narodna knjiga, Plima, Diti & Oli, Unireks, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Narodni muzej Crne Gore i Državni arhiv Crne Gore.

 

Sajam u Lajpcigu 2016

 

Ove godine su od organizacije sajma poziv dobili crnogorski autori, koji će predstaviti svoja djela na sajmu u Lajpcigu, u okviru programa koji oranizuje TRADUKI mreža. Promociju romana „Sin“ imaće Andrej Nikolaidis, 20. marta, u okviru koje će govoriti Helmut Butiger. Osim Nikolaidisa, u Lajpcigu će na nekoliko različitih programa govoriti Milorad Popović, Vasko Raičević i Dragana Tripković. Sa bivšeg jugoslovenskog prostora neki od autora koji će učestvovati na sajmu su Petar Matović, Kristian Novak, Rumena Bužarovska, Ervina Halili, Goran Vojnović, Tanja Šljivar, Andreja Richter, Dimitar Baševski, Laslo Blašković, Dževad Karahasan, Liliana Corobca, Marina Vujčić, Virion Graci, Stevan Tontić, Dana Grigorcea Jonathan Huston, Boštjan Videmšek i mnogi drugi.

 

Sajam u Lajpcigu - 1

 

Učešće crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu pomoglo je Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore. Ugledni lajpciški sajam ima dugu tradiciju i važi za izuzetno važnu međunarodnu manifestaciju, koju svake godine poseti oko 170.000 posjetilaca. Lajpciški sajam jedan od nekoliko preostalih brendova na području bivšeg DDR-a. Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu je sa preko 2.000 izdavača iz 39 zemlja i oko 156.000 posjetilaca jedna od najvećih manifestacija takve vrste na svijetu.

 

Sajam u Lajpcigu - 2

 

Vodeći izdavač nove crnogorske književnosti OKF, prezentira i afirmiše najvažnije pisce savremene književne scene u Crnoj Gori, među kojima su Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Ognjen Spahić, Milorad Popović, Aleksandar Bečenović, Dragana Tripković, Vasko Raičević, Vladimir Đurišić… nagrađivane brojnim nacionalnim i međunarodnim književnim priznanjima. OKF je izdavač najpoznatijih pisaca iz ex-Yu regiona: Tomaža Šalamuna, Miljenka Jergovića, Vidosava Stevanovića, Draga Jančara, Aleša Debeljkaka, Mileta Stojića, Bogomila Đuzela, Ivana Lovrenovića… Takođe je izdavač časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS, koji je pokrenut 1986. godine i smatra se jednim od najzačajnijih književnih časopisa u regionu, što je potvrđeno i nagradom za najbolji časopis na Sarajevskom sajmu knjiga 2013. godine.

 

Sajam u Lajpcigu - 3