Zahvaljujemo se gospodinu Milenku Ratkoviću zbog izražene želje da knjigu “Katolička tradicija Bara” integralno objavi na našem portalu. Izdavaču knjige, “Narodna knjiga” iz Podgorice, takođe dugujemo zahvalnost zbog obezbjeđenja sadržaja u elektronskom obliku neophodnog za kvalitetno prikazivanje knjige na internetu.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje knjige “Katolička tradicija Bara” sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

 

Milenko Ratković – Katolička tradicija Bara

 

 

Milenko Ratković
Milenko Ratković je 
prevashodno dječji pisac. Njegova „Dioba Šunjive družine“, objavljena davne 1951. godine, prva je knjiga za djecu u Crnoj Gori, pa se smatra rodonačelnikom crnogorske književnosti za djecu. Potom je objavio još 48 knjiga proze za djecu i 19 publicističkih djela.

Milenko Ratković se četrdeset godina bavio novinarstvom. Poslije penzionisanja, vratio se u svoj zavičaj Stari Bar, gdje u tišini dopisuje svoje obimno i značajno djelo.

 

 

Knjiga Katolička tradicija Bara - naslovna

Knjiga Katolička tradicija Bara - impresum

Knjiga Katolička tradicija Bara - prva strana

 
 

Bar je 297. Godine pripadao Prevalisu (Prevalitani), oblasti koju je tada osnovao Dioklecijan, a koja je obuhvatala teritoriju današnje Crne Gore. Od IV do VII vijeka Bar su zapljusnula dva talasa koja su preplavila Balkan i Mediteran: širenje hrišćanstva od IV vijeka i seoba Slovena (VI i VII vijek). Duklja je bila most između Bara i ovih pokreta. Djelovanje Dukljanske iz IV vijeka uticalo je na širenje hrišćanstva. Duklju su naselili Sloveni, kojih su se pribojavali primorski gradovi, postavši njihova kneževina u 7. Vijeku – Sclavinia Duklja.

Uticaj Rima na Balkanu i Primorju slabi od podjele Rimskog Carstva 395. godine, naročito od njenog pada (476. godine), a sasvim se potiskuje u VIII vijeku, kada Vizantija, odlukom Lava III, oduzima nadbiskupiju Justinijana Prima i dijecezu Illyrikum Orijentale Svetoj Stolici 732. Godine i stavlja ih pod nadležnost Carigradske patrijaršije. Tom promjenom prestaje da postoji Prevalitana, a Vizantijci osnivaju novu oblast – Dračku temu, kojoj je pripadao i Bar.

Te prelomne 732. godine, ili nešto kasnije, Bar dobija svoju episkopiju i ulazi u uski krug evropskih gradova i u svijet duhovnosti. Ranije se smatralo da je Barska episkopija, koja se prvi put pominje 599. godine, nastala kao nastavljač dukljanske, ali je epohalno otkriće trikonhosa u srcu Bara 1965. godine, bacilo novo svjetlo na taj događaj.

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KAKO BI OTVORILI 
KOMPLETAN SADRŽAJ KNJIGE

Knjiga Katolička tradicija Bara - naslovna

 
 

 

Tagovi: , , , , ,

 
 

Kalendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031