GRAD TEATAR BUDVA

 

Dobitnik nagrade JU “Grad teatar” za književno stvaralaštvo “Stefan Mitrov Ljubiša” za 2012. godinu je pisac Mirko Kovač.

Žiri, koji je i ove godine radio u sastavu Vladislava Gordić Petković iz Srbije, Roman Simić Bodrožić iz Hrvatske i Dragan Radulović, iz Crne Gore koji je i predsjedavao žirijem, jednoglasno je donio odluku da Mirko Kovač bude dobitnik ovogodišnje nagarde.

U obrazloženju žirija se kaže:

Mirko Kovac“Mirko Kovač je pisac čije je književno djelo bogato i razuđeno, jer skoro da nema prozne forme u kojoj se ovaj autor nije uspješno okušao: romansijer, pisac priča, esejista, pisac drama i scenarija za filmove… Vrijednost njegovog djela je prepoznata i daleko izvan granica bivše Jugoslavije, o čemu najbolje svjedoče brojne nagrade i prijevodi njegovih knjiga u inostranstvu. U svom romanu „Grad u zrcalu“, (koji je objavljen 2007. u Zagrebu, a 2008. u Beogradu) autor  veoma diskretno, ali i nedvosmisleno, svoj tekst oslobađa „duha težine“, nije više u pređašnjoj mjeri gnjevni „skrnavitelj mitova“, bolno nemilosrdan u rekonstrukciji vlastitog nasljeđa. Naprotiv, ovaj roman je ubjedljivo svjedočanstvo o pronalaženju odgovarajuće forme za konačno izmirenje sa vlastitom sjenom. U njemu se jasno demonstrira umijeće pripovijedanja o najintimnijim događajima iz prošlosti, dakako bez patetike, ali i bez one vještačke distance u tekstu za koju je očito da je postignuta uz ogroman napor pisca i koja na kraju uspijeva tek da uništi svaku osjećajnost i djelo liši života.

Na pitanje da li se roman „Grad u zrcalu“ može nazvati autobiografskim, odgovor je potvrdan. Riječ je uistinu o djelu koje sadrži snažne autobiografske elemente, za bitnu nijansu prisutnije nego što je to bio slučaj sa ranijim knjigama ovog pisca, iako je umetanje autobiografskih momenata u tkivo umjetničke proze oduvijek bio jedan od Kovačevih omiljenih postupaka. Međutim, tragati za tim momentima, utvrđivati što se zaista dogodilo, a što je tek plod autorove imaginacije – čini se kao zaludna rabota. Roman „Grad u zrcalu“ je književno-umjetničko djelo vrhunskog ostvarenja, a jedna od karakteristika takvih djela jeste da je u njima sve autobiografsko, čak i citat. I ne samo to, ne samo da su takva djela stvarne autobiografije pisaca, nego zbog svoje umjetničke snage i stepena estetske ostvarenosti lako mogu postati – a često i postaju –  autobiografije svojih čitalaca.

 Neodvojivi dio stvaralaštva Mirka Kovača svakako jesu i njegovi intervjui i eseji u kojima se javno suprotstavljao dominantnom nacionalizmu devedesetih godina sa jasno određenih pozicija liberalne demokratije i antifašizma. Zbog jedinstva izuzetne literature i političkih stavova kojima je branio čovjeka i njegovo pravo na dostojanstven život, djelo Mirka Kovača predstavlja posebnu vrijednost u književnostima jugoslovenskih naroda, tim prije što im podjednako i pripada. Rukovodeći se kriterijumima i tradicijom dodjeljivanja nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ žiri se opredijelio za autora čije djelo i angažman značajno obogaćuju našu književnost.“

Pres služba “Grada teatra”

 

Tagovi: , , , , ,

 
 

Kalendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930