MIT-a 2017 – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i Stefana Milenkovića

 

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru MIT-a 2017 u srijedu, 27. septembra sa početkom u 20h biće izveden koncert

 

CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

SOLISTE 

STEFANA MILENKOVIĆA

Dirigent: Grigorij Krasko

 

PROGRAM: 

Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar, D-dur, op.35 

MODEST MUSORGSKI: Slike sa izložbe (ork. Moris Ravel)

 

 

 

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor.
Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske flharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.
Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine, kao i djela domaćih autora.

STEFAN MILENKOVIĆ, violina

 

Dobitnik nagrada Umjetnik XX vijeka (2002), Najhumanija osoba (2003) i Brend ličnost godine (2010), Stefan Milenković je jedinstven umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti.

U mnogobrojne nastupe štićenika čuvene Doroti Dilej ubrajaju se oni sa: Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom flharmonijom, Beogradskom flharmonijom, Zagrebačkom flharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrima Indijanapolisa, Meksika, Sao Paolo u Brazilu, a nastupao je pod upravom dirigenata kao što su Nevil Mariner, Lorin Mazel, Vladimir Fedosejev, En Shao i dr.

Započeo je svoju karijeru veoma rano nastupivši prvi put sa orkestrom kao šestogodišnjak. U desetoj godini svirao je na Božićnom koncertu u Vašingotnu, za Ronalda Regana, a sljedeće godine za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili fnalista na prestižnim međunarodnim takmičenjima u Indijanapolisu,

Kraljica Elizabeta (Belgija) u Hanoveru, Tibor Varga (Švajcarska), Paganini (Italija) kao i na takmičenju Jehudi Menjuhin (V. Britanija). Realizovao je četiri izdanja za italijanski Dynamic, i brojna izdanja za PGP.

Duboko posvećen pedagoškom radu, u saradnji sa Icakom Perlmanom predavao je na čuvenoj muzičkoj akademiji Džulijard u Njujorku prije nego što je prihvatio trenutnu poziciju profesora violine na Univerzitetu Ilinois u Urban-Šampejnu. Godine 2012. godine prihvatio je i poziciju gostujućeg profesora na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.
Stefan Milenković svira na violini G. B. Guadagnini iz 1783.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =