Muzej Korupcije – radionica za studente FVU

 

 

U okviru projekta MUZEJ KORUPCIJE, koji je u toku na teritoriji Opštine Budva, grupa studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti  iz Podgorice boravi u selu Blizikuće gdje će na radionici (12-14.maj) finalizirati vizuelne radove na temu korupcije, koja će ući u konkurenciju za konačna rješenja za bilborde koji će biti postavljeni  18.maja.

Studenti, koji su upoznati s programom MUZEJ KORUPCIJE, od prezentacije u martu 2017.godine, razvijaju svoja rješenja za vizuelnu prezentaciju recentnih primjera korupcije, kao zloupotrebe javnih ovlašćenja ali i ljudske pokvarenosti, koja će konačno birati tročlani žiri umjetnika i kustosa, kako bi na svjetski Dan muzeja bili postavljeni na deset bilborda na teritoriji Opštine Budva.

 

 

Nevladina udruženja Za Druga i Agora, uputili su poziv pojedincima, nevladinim udruženjima i državnim tijelima koja se bave antikorupcijom, da dostave recentne  eksponate za virtuelni muzej.

Na teritoriji Opštine Budva u toku je sakupljanje eksponata za MUZEJ KORUPCIJE (MK) – popunjavanje departmana virtuelnog muzeja recentnim radovima  savremenog nematerijalnog kulturnog nasleđa, produktima tranzicionih okolnosti koje zajedno živimo i ljudske pokvarenosti evidentne oduvijek. Cilj projekta jeste javno izlaganje primjera korupcije u opštini Budva, putem bilborda i vebsajta koji će informisati građanstvo o razmjerama zloupotrebe i štete, kao i posledicama nezakonitih radnji.  

Pozivamo Vas da ispred svojih organizacija, ili kao pojedinci, priložite najatraktivniji eksponat, svjedočanstvo vremena koje će uskoro proći, budući da će smještanjem korupcije u Muzej koruptivne prakse nestati iz stvarnog života i nastaviti da postoje samo kao muzejski eksponati.

MK je interdisciplinarna platforma formiranja kolekcije mehanizama korupcije, kako u pravnom tako i u etičkom smislu, kroz praktični, teorijski i kritički osvrt koristeći se savremenim muzeološkim metodama. Muzej je 8. marta 2017. godine primljen u Međunarodni savjet muzeja (International Council of Museums – ICOM).

MK polazi od ideje o umjetnosti kao alatu za socijalne promjene, a cilj Muzeja je da proširi polje percepcije korupcije na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice.

Poziv upućujemo Vama, ali i njima – moralno nesposobnim, korumpiranim pojedincima čiji će prilozi eksponata biti jaka konkurencija ostalim darodavcima ali i dodatni zahtjevan posao kustosima Muzeja.

MUZEJ KORUPCIJE je regionalni program, započet u Crnoj Gori Mobilnom književnom rezidencijom 2016.godine. Program koji je u toku realizuju nevladina udruženja ZA DRUGA i AGORA, podržan je kroz program “Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou” koji realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Podgorice, a finansira ga Evropska unija.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − four =