Muzički put svile na KotorArt Don Brankovim danima muzike

 

Kotor, 19. jul 2018.

 

Kao rezultat saradnje KotorArt Don Brankovih dana muzike i Akademije GIPAK, a nakon realizovane dječije muzičke predstave Bah jezdi na kamili, u petak 20. jula nastupiće jedni od najperspektivnijih polaznika te obrazovne institucije.

Na koncertu pod nazivom Muzički put svile nastupiće: sopran Vandže Džang, generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji i predsjednica Akademije GIPAC, sopran Džang Džang, predavač na odsjeku za solo pjevanje i operu na Kineskom centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, zatim Ćuen Juen, violinista u orkestru opere Metropoliten, orkestru All-Star i Montklerskom simfonijskon orkestru, kao i mladi talenat Akademije GIPAC, pijanista Šising Ju. Umjetnici će izvesti raznovrstan program, a pored popularnih operskih numera, kao i djela iz klavirske literature, publika će imati priliku da se upozna i s ostvarenjima kineskih kompozitora. Klavirski saradnik pjevačima i violinisti biće pijanistkinja iz Srbije, Tea Andrejić. Koncert se održava u Crkvi Sv. Duha, s početkom u 21. 30 h. Ulaz na koncert je besplatan.

 

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

VANDŽE DŽANG, sopran, diplomirala je pjevanje i opersko izvođenje na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, u klasi prof. Hajtaoa Haja, a masterirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske, u klasi prof. Karen Holvik. Redovno nastupa s Bostonskim simfonijskim orkestrom i orkestrom Boston Pops, a trenutno je članica Festivalskog hora Tangelwood. Nastupala je na poznatim svjetskim scenama, među kojima su Karnegi hol, Džordan hol, Kolarac, Koncertna sala u Pekingu itd. Bila je muzički direktor i redovni profesor u Muzičkoj školi Focal, predavač na majstorskim školama u okviru kulturne razmjene između Kine i SAD, a kao generalna sekretarka Nacionalne asocijacije za izvođačke umjetnosti u oblasti klasične muzike rukovodila je Havajskim međunarodnim festivalom klavira i Havajskom međunarodnom ljetnjom akademijom pjevanja. Trenutno je generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji, predsjednica Akademije GIPAC, kineskog odjeljenja u SAD, predavač u Muzičkoj školi Dana Hall u Velsliju (SAD). Tekuću sezonu obilježava učešćem u izvođenju svjetske premijere tradicionalne kineske simfonijske opere Gospođica Lju San Đe u SAD.

DŽANG DŽANG, sopran, počela je da pjeva u srednjoškolskom horu, nastupajući u Evropi, Australiji, Kanadi, Koreji, kao solistkinja i vodeći pjevač. Diplomirala je na Kineskom centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu (CCOM), gdje je i masterirala. Izabrana je da učestvuje na međunarodnoj majstorskoj školi koju je organizovala čuvena škola Džulijard (2007). Dobitnica je nacionalne stipendije za studije na Kodaljevom institutu Muzičke akademije Franc List u Budimpešti. Godine 2005. bila je pozvana da izvodi solističku dionicu u Rekvijemu Gabrijela Forea, pod vođstvom maestra Seiđija Ozave. Na njenom repertoaru nalaze se djela Baha, Hendla, Mocarta, Belinija, Šuberta, Bramsa i dr. Kao solistkinja, nastupala je s Kineskim filharmonijskim orkestrom, Šangajskim filharmonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrima Makaoa, Šendžena, orkestrom Collegium Musicum Hong Konga. Tumačila je glavne operske uloge u Kini i Njemačkoj, među kojima su Semela u istoimenoj Hendlovoj operi, Violeta u Verdijevoj Travijati, Sivene u Glukovoj Kineskinji. Trenutno je predavač na odsjeku za solo pjevanje i operu na Kineskom centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu.

ĆUEN JUEN, violinista u orkestru opere Metropoliten, orkestru All-Star, Montklerskom simfonijskon orkestru, pobjednik je Kineskog međunarodnog takmičenja mladih umjetnika (2006), Takmičenja mladih umjetnika Delaverskog simfonijskog orkestra (2006), Danskog međunarodnog takmičenja mladih umjetnika (2000). Violinu je počeo da uči s četiri godine. Nakon završenog Centralnog muzičkog konzervatorijuma u Pekingu, u klasi prof. Veja Džaoa, postao je student prof. Jozefa Silverštajna u SAD. Diplomirao je na Muzičkom institutu Kertis, a usavršavanje nastavio kod prof. Donalda Vajlerštajna na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske. Kao solista i kamerni izvođač, nastupa širom SAD, Evrope i Azije u salama poput Kongresne biblioteke, Karnegi hola, Sale Bostonskog simfonijskog orkestra itd. Nastupao je s Filharmonijom Bravura, Filharmonijskim orkestrom Kopenhagena, Kineskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Kineskim omladinskim kamernim orkestrom, Tajpejskim omladinskim simfonijskim orkestrom, zatim sifmonijskim orkestrima Pro Musica i Video Game, orkestrima Konzervatorijuma Nove Engleske. Od 2012. godine član je prestižne Pekinške muzičke asocijacije. Trenutno je gostujući nastavnik na Akademiji GIPAC u SAD i Kini.

ŠISING JU, pijanista, mladi talenat Akademije GIPAC, počeo je da uči klavir s četiri godine. Nakon četrnaest godina, danas je pobjednik više međunarodnih takmičenja kao što su III Nacionalno juniorsko muzičko takmičenje Small Golden Bell, IV Međunarodno klavirsko takmičenje u Hong Kongu, IX Pijanističko takmičenje u Guangdžouu (Kina), Međunarodno takmičenje Frederik Šopen, Međunarodno takmičenje u Visbadenu (Njemačka) itd. Izabran je za idola najmlađe generacije Globalne kineske asocijacije umjetnika, pa je izvodio koncerte širom Kine. Ove godine održao je solistički koncert u Sjamenu i dobio je poziv da svira s Vuhanskim filharmonijskim orkestrom, kao i da s Međunarodnim orkestrom Prodidži u Srbiji izvodi Koncert za klavir i orkestar u A-duru, K. 488, Volfganga Amadeusa Mocarta. Izvodio je brojne koncerte pod vođstvom dirigenata Džona Makartija, Urana Aruna, Peng Ljua. Student je profesora Sjaošenga Džaoa, Jing Vua i Mingćanga Lija. Trenutno studira na Muzičkom konzervatorijumu u Singhaju.