Na 25. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu prvi put gostuje pozorište iz Škotske

 

 

Kotorski festival pozorišta za djecu ovog ljeta će proslaviti svoj veliki jubilej – četvrt vijeka postojanja. Glavni pozorišni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. jula 2017, biće najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u raznovrsnim profesionalnim predstavama za djecu i mlade, različitih žanrova.

Po prvi put na Festivalu nastupiće nagrađivano pozorište iz Škotske – Teatar Tortoise in a Nutshell iz Edinburga. Oni će se publici predstaviti sa dvije produkcije – RIBA, u koprodukciji sa Teatrom Katapult iz Danske i Macrobert Art Centrom, namjenjena uzrastu od 12 godina; i IZGUBLJENE STVARI namjenjenu uzrastu od 9 godina.

Riba je autorsko djelo Teatara Tortoise in a Nutshell i En Sofi Oksenvad, u režiji Rosa Mekeja,  koje govori o jednom čamacu, koji se poput malenog zrna u ogromnom burnom moru, bori se sa olujnim talasima i munjama. Neprestano veslajući naprijed, ribar, vođen očajem, plovi bez cilja sa svôm svojom ovozemaljskom imovinom. Gleda u mračnu dubinu i sprema se da skoči… Ali prije nego što uspije da iskoči, jedno šarenoliko biće uskače u njegov čamac. Riba je priča o čovjeku i ribi, i o neočekivanom uticaju koji imaju jedno na drugo.

Tkajući bogatu tapiseriju kombinovanjem lutkarstva, pokreta i kompleksnog dizajna, uz pratnju uzbudljive originalne muzike, ova predstava poziva publiku da zaroni u podvodni svijet. Istražujući teme depresije, zavisnosti i napuštenosti, Riba je istraživanje o tome šta smo sve spremni da učinimo da bismo pobjegli od nas samih, ali i o tome kako naći radost čak i u najdubljim i najmračnijim dubinama. 

Predstava će biti izvedena u srijedu, 5. jula u 20h, u Kulturnom centru.

 

 

Izgubljene stvari, autorsko djelo nagrađivanog teatra, Tortoise in a Nutshell i pisca Olivera Emanuela (Zmaj, Titus, Dan kada sam zamenio oca za dve zlatne ribice), predstava je koja je nastala na inicijativu škotskog Internacionalnog festivala pozorišta i plesa za mladu publiku – Imaginate 2015. Govori o dječaku koji pada i dospijeva u novi, zastrašujuči i mračni, svijet. To je svijet izgubljenih stvari: ključeva od auta, vjenčanog prstenja, očeva, i misteriozne djevojčice koja pravi nevjerovatnu mašinu. Igrana u unikatnoj kupoli, Izgubljene stvari je predstava o gubljenju i pronalaženju stvari, za koje nismo ni znali da tražimo; mračna bajka smještena u fantastični svijet gdje ništa nije onako kakvim se čini. 

Predstava će biti izvedena u petak, 7. jula, u Kulturnom centru u 18 h i 20 h.

 

 

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi, kroz edukativnu, likovnu, muzičku, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!

Dobrodošli u Kotor da zajedno proslavimo ČETVRT VIJEKA festivala!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 16 =