Nagrada Udruženja crnogorskih pisaca za đecu Slobodanu Vukanoviću

 

 

Po  mišljenju žirija u sastavu: Dušan Đurišić, Žarko L. Đurović i Dragiša Jovović, najbolja knjiga za đecu i mlade u 2018.  godini  je  Antologija crnogorske poezije za djecu i tinejdžere Slobodana Vukanovića. Izdavač knjige je Crnogorski kulturni forum sa Cetinja. Autor je predstavio pjesnike svih generacija, počevši od Njegoša i čuvene pjesme “Noć skuplja vijeka”. Od tada počinje tradicija poezije za đecu i tinejdžere. Prvi put u Antologiji za đecu Vukanović odabira i poeziju za tinejdžere.

Prisutni su autori koji pišu na crnogorskom, hrvatskom, srpskom, albanskom, bošnjačkom i romskom jeziku. Od starije generacije, tu su: Risto Ratković, Mirko Banjević, Leso Ivanović, Dušan Kostić, Ivan Ceković, Ljibislav Milićević, Vojislav Vulanović, Dušan Đurišić, Sreten Perović, Jevrem Brković, Vito Nikolić, Spasoje Labudović, Milorad Kalezić, Bosiljka Pušić i Velimir Milošević. Srednju generaciju predstavljaju: Dragomir Ćulafić, Borislav Jovanović, Slobodan Vukanović, Fehim Kajević, Radojica Bošković, Jovo Knežević, Dušan Govedarica, Glagoje Rogač, Miroslav Jovanović Timotijev, Dragiša L. Jovović, Blaga Žurić i Faiz Softić. Od mlađih: Velimir Ralević, Slobodan Zoran Obradović, Ruždija Ruso Sejdović i Marisstela Octek.

      Između ostalog recezentkinja ove knjige, prof. mr Marijana Terić, piše: “Slobodan Vukanović je selekcijom raznolikih pjesničkih tekstova pokazao  kako se kroz igru, ritam, zvuk, stvara poezija namijenjena posebnoj čitalačkoj publici. Proniknuti u dušu djeteta, opisati njegova sanjarenja i fantazijske predstave, može iskazati samo pjesnik izgrađenog literarnog ukusa, vedrog duha i plemenitih osjećanja. Stoga je Vukanović svojim izborom napravio iskorak u odnosu na postojeću literature za djecu i odrasle.”

Autor je uspio da u jednoj knjizi objedini različite vrste pjesama: porodične, rodoljubive, zavičajne, socijalne, pjesme o prirodi, ljubavi, uspavanke, odnosno pjesme o djetinjstvu i odrastanju. Vukanović je objavio dvanaest knjiga za đecu i trinaest knjiga za odrasle. Drame su mu izvođene u pozorištu i na radiu. Piše i libreta za balet. Njegova poezija, proza i dramski tekstovi su u čitankama za osnovnu školu. Prevođen je na preko dvadest jezika.