Najava aktivnosti KFPD za drugu polovinu jula


Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine održava svoje programe u izmijenjenom terminu, ali sa podjednakom zainteresovanošću publike kojoj su sadržaji namijenjeni. Naime, već drugu nedjelju traje radionica filma „Optužujem,“ koju vodi crnogorski reditelj Mladen Ivanović. Polaznici radionice sami biraju teme kojima će se baviti, a zatim uz stručne savjete i edukaciju prave svoje filmove koji se bave temama bliskim djeci. Druga, ekološka radionica, bavi se podizanjem svijesti o značaju očuvanja životne sredine i načinima kako da se ona zaštiti. Radionica se realizuje u saradnji sa NVO „Naša akcija,“ kao i projekcija dokumentarnih ekoloških filmova za mlade u bašti Kulturnog centra. Prethodnih večeri mladi su gledali filmove: „Između rijeke i ljudi“ Mladena Ivanovića koji je dokumentovao situaciju na deponiji u Beranselu, film „The Undamaged“  koji se bavi balkanskim rijekama kojima prijeti uništenje uslijed izgradnje hidrocentrala i  film „Racing Extinction,“  koji prati tajne aktiviste koji pokušavaju zaustaviti masovno izumiranje koje uzrokuje čovjek.

Za utorak, 14. jul planirana je izložba dječijih radova na temu „Sve je stalo, samo djeca rastu,“ koja je moto ovogodišnjeg izdanja festivala. Radovi su odštampani na zastavicama koje će biti okačene na Pjaci od kina. Ova izložba krasiće naš grad u narednom periodu i slati poruke djece iz Kotora i regiona, koja su se odazvala na konkurs za izložbu. Izložba će se moći pogledati i online, na društvenim mrežama i sajtu Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U četvrtak, 16. jula takođe na Pjaci od kina biće otvorena izložba festivalskih umjetničkih instalacija, koja je podržana od Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor.  Na izložbi će biti predstavljene ovogodišnje instalacije koje se nalaze širom grada, kao i uloga i značaj likovnih instalacija u konceptu  Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Kada je riječ o pozorišnom programu, u narednom periodu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, u planu je igranje predstava „Kako rastu veliki ljudi-Njegoš za djecu“ i „Lagarije-Predavanje o surogatu.“

Vjerujemo da je djeci ovog ljeta, više nego prethodnih godina, potrebno omogućiti kvalitetan umjetnički i edukativni sadržaj, a naša je želja da im to omogućimo na najsigurniji i najzanimljiviji način.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × four =