Najava programa XXXV festivala „Grad teatar“ za četvrtak, 29. jul


U četvrtak, 29. jula, u crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Na programu je koncert mlade pijanistkinje Marije Zečević. 

Ove godine, JU „Grad teatar“ će omogućiti mladim muzičarima Budve, srednjoškolcima i studentima, koji su do sada pokazali najbolje rezultate na takmičenjima u sredinama gdje uče, da prikažu dio svog talenta i znanja pred pravom festivalskom publikom.

Selekciju za ovaj dio off programa festivala, pod nazivom Podijum mladih, uradio je pijanista Nikola Vučković.

Marija Zečević, rođena  13.12.2005. godine u Kotoru. Prve tajne klavira počinje da otkriva u klasi prof. Gabriele Aksamit u ŠOMO Budva, koju završava kao Đak generacije 2020., u klasi prof.  Slađane Babović, a pod mentorstvom prof. Nikole Vučkovića. Usavršavala se na majstorskim kursevima profesora Borisa Кraljevića, Bojana Martinovića, Jurija Kota, Mire Marčenke, Lajtfrida Horsta i Bojane Nikić Bocev. Marija sada pohađa ŠOSMO „Vida Matjan“ u Kotoru, u klasi profesorice Ane Mihaljević, a usavršava se redovnim pohađanjem majstorskih kurseva i konsultacijama kod eminentnog pijaniste i pedagoga, prof. Borisa Kraljevića.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima: Prve nagrade na 42. Muzičkom Festivalu Mladih Crne Gore, 2015; Laureat 44. Muzičkog festivala Mladih Crne Gore, 2017; Laureata kategorije na Međunarodnom takmičenju „Josip Slavenski“, Srbija, 2019. Godine; Prve nagrade na Međunarodnim takmičenjima „Mocart“ i „Rahmanjinov“, 2021; Druge nagrade na MT „Uljus“ i „Sirmium“, Srbija, 2021 itd. ..

Svirala je kao gost na koncertu mladog srpskog pijaniste Nikole Avramovića, u Loznici, a povodom obilježavanja 7 vjekova postojanja Manastira Tronoša. Ove godine je učestvovala u projektu „Vivum“, u organizaciji Zavoda za školstvo Crne Gore, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, imala je solistički koncert sa Vjerom Radulović u Kotoru i  nastupala je na KotorArtu.

Takođe, istog dana, sa početkom u 10 č, u  crkvi Santa Marija, nastavlja se simpozijum „Antun Kojović i njegovo djelo“.  

Učesnici simpozijuma su: prof. dr Zlata Bojović, akademik SANU, prof. dr Siniša Jelušić, akademik CANU, prof. dr Branko Letić, akademik ANURS, prof. dr Nenad Vuković, akademik CANU, prof. dr Miodrag Jovanović, Mr Božena Jelušić, prof. Vida Ognjenović, reditelj, MA Stanka Jankovi Pivljanin, MA Dušan Medin, doc. dr Zlata Marjanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × four =