Najava programa XXXV festivala „Grad teatar“ za subotu, 24. jul


U subotu, 24. jula, u 21 čas, na Trgu pjesnika, nastavlja se ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“. Gošća večeri je Slavica Perović, a predstaviće svoj  poslednji roman „Beton bluz“.

Slavica Perović (Kotor) lingvistkinja je i književnica. U oblasti lingvistike bavi se sintaksom, analizom diskursa i pragmatikom i radove objavljuje u naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu. Autorski, urednički i prevodilački potpisuje brojne knjige među kojima su „Engleski i srpskohrvatski jezik: Indirektna pitanja u kontrastu“ (1996), „Kako ukrotiti tekst“ (1999), „Jezik u akciji“ (2009), „Mi o jeziku, jezik o nama“ (2012), „Analiza diskursa, teorije i metode“ (2014), „Pojmovna metafora kulturno srodnih pojmova“ (2017).

Članica je Odbora za jezik CANU. Redovna je profesorka Univerziteta Union, Beograd. Njen prvi roman „Life Lift“ ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2012. „Beton bluz“ je njen drugi roman. Živi u Podgorici i radi u Novom Sadu.

Moderator večeri, Nikola Nikolić, pisac i književni kritičar, o novom djelu Slavice Perović kaže: “Autorka ‘Beton bluza’ hrabro nas suočava s realnošću koju prećutno prihvatamo kao kolateralnu štetu novog doba. Kao poraz nekićen lovorikama.”

Iste večeri, na sceni između crkava, sa početkom u 20 č, kao dio off programa festivala „Grad teatar“, biće izvedena  predstava budvanske škole glume „Ježeva kućica“, po tekstu Branka Ćopića, a u režiji Jovane Todorović i asistenta Monje Vuksanović.

U predstavi igraju učenici 4. i 5. razreda budvanskih osnovnih škola. Predviđeno je da svaka grupa ima javni nastup u vidu pozorišne predstave, u okviru off programa festivala „Grad Teatar“ Budva. Time Grad teatar podstiče i daje podršku njegovanju pozorišne kulture   kod djece školskog uzrasta, sa nadom da će nastaviti da prate pozorište i u budućnosti, bilo kao publika, bilo kao samostalni stvaraoci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 3 =