Narodni muzej Crne Gore – Najava izložbi “Prostor, oblik, dodir” i “Zero”

 

 

 

U petak, 15.09.2017. u Narodnom muzeju Crne Gore biće otvorene dvije izložbe i to:

PROSTOR, OBLIK, DODIR – specijalizovana izložba prilagođena za slijepa i slabovida lica, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju s početkom u 19h, i

Samostalna izložba umjetnika Slobodana Vidovića pod nazivom ZERO, Galerija Atelje DADO, s početkom u 20h.

 

PROSTOR, OBLIK, DODIR

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje; II sprat

Kustoskinje: dr Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Žana Vukičević, viši kustos u MSURS

Otvaranje izložbe: petak, 15. septembar 2017. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 15. septembar – 8. oktobar 2017.

U petak, 15. septembra 2017. s početkom u 19h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju, biće otvorena specijalizovana izložba prilagođena za slijepa i slabovida lica pod nazivom Prostor, oblik, dodir.

 

 

Izložba Prostor, oblik, dodir projekat je Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja Grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu, a u ovoj instituciji gostovala je tokom juna, jula i avgusta 2017. godine.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe. Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama.

Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela.

Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

„Prostor, oblik, dodir“ autorski je projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je produkciji učestvovao cijeli tim kustosa MSU RS-a.

Gostovanjem izložbe u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju nastavlja se uspješna saradnja Muzeja savremene umjetnosti RS sa partnerskim institucijama u regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. Nakon predstavljanja na Cetinju izložba će gostovati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Radno vrijeme Galerije:
utorak – nedjelja: 10h – 14h; 17 – 21h
Ulaz slobodan.    

 

 ZERO

 Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg Cetinje

Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović

Otvaranje izložbe: petak, 15. septembar 2017. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 15. septembar – 16. oktobar 2017.

 

U petak, 15. septembra 2017. s početkom u 20 h u Galeriji Atelje DADO biće otvorena izložba ZERO, banjalučkog umjetnika Slobodana Vidovića.

 

 

U tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Ješa Denegri o radu Slobodana Vidovića između ostalog je zapisao: U krаjnjoj rаznolikosti sаvremene umetnosti, kаdа se učestаlo rаsprаvljа o mogućnostimа slike i slikаrstvа u epohi prevаge mаsovnih medijа i njihove primene u umetničke svrhe, evo mlаdog umetnikа koji ustrаje dа veruje u sliku izvedenu rukom nа plаtnu, а dа se on zbog togа ne osećа mаnje verodostojnim pripаdnikom dаnаšnjeg vremenа u kojemu kаo umetnik deluje. Opstаnаk slikаrstvа nаrаvno dа niti dаnаs nije nepovrаtno ugrožen, аli pri tome ostаje pitаnje kаko misliti i rаditi mаnuelnu sliku u većinskoj okolini tehnički proizvedenih pokretnih i stаtičnih umetničkih predstаvа? Moguće je, dаkle, sliku i dаlje rаditi rukom nа plаtnu pod uslovom dа onа postаne dokаzom slikаreve refleksije o tome štа može dа bude i jeste specifični govor slike kojа u sebi čuvа spoznаje o velikim istorijskim iskustvimа modernog slikаrstvа, kаo što su mаterijаlnost boje i orgаnizаcijа njenih nаnosа nа podlozi, formаt slikovnog poljа, postаvkа slike u izlаgаčkom prostoru, njeno vizuelno i telesno dejstvo nа posmаtrаče, pri čemu i uprаvo zbog togа slikа zаdržаvа svoj znаkovni potencijаl i ostаje nosilаc sopstvenog znаčenjа slike kаo аutonomnog umetničkog objektа, а dа stogа ne morа dа se odnosi ni nа štа izvаn sаmog jezikа slike i medijа slikаrstvа. Ovаj slikаr veruje uprаvo u tаkve i dаnаs vitаlne mogućnosti slike i slikаrstvа, svаkom svojom slikom i njihovom zаjedničkom celinom u izlаgаčkoj postаvci tu svoju veru iznosi nа videlo.

Ulaz slobodan.                                              

                                       

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 1 =