KOTORART SVE ZANIMLJIVIJI PUBLICI                                                                              

Nastavlja se euforija zvana Kotorski festival pozorišta za djecu

 

Euforija zvana 25. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, zavukla se među zidine Staroga  grada, i na svakom trgu pripremila nešto sasvim drugačije. Publika se već drugoga dana festivala našla u dilemi: koji program pogledati?

Prvo je nastupio Evropski orkestar mladih – Balsika u okviru multimedijalnog programa, potom su se predstavili Baletska škola Aleksandre Dejanović i ART grupa Montenegro. Scenu za mlade je otvorila predstava “Kosti nema, a kosti lomi” Omladinskog kluba Tivat. Na glavnom programu su izvedene predstave “ŽIRAFA” Lutkarskog pozorišta Pop Signor i “NEVIDLJIVA” Kazališta Virovitica i Kazalište lutaka Zadar.

Jubilarni 25. Kotorski festival pozorišta za djecu odvija se u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt koji se ove godine odvija od 30. juna do 14. avgusta i broji četiri segmenta, preko 1500 učesnika iz više od 20 zemalja koji će realizovati 214 programa.

Kako je “Žirafa” najavljenja kao neverbalni lutkarski performans na stolu, tako su se stvorile  predrasude, skeptično mišljenje koje je smanjilo očekivanja kod najmlađe publike. Za razliku od predstave “Putovanje u središtu zemlje” kojom je otvoren festival, i u kojoj su maksimalno iskorišćene mogućnosti tehnologije u vidu vizuelnih efekata sa bogatim sadržajem, scena Kulturnog centra  za vrijeme lutkarske predstave bila je svedena, minimalistička i funkcionalna. U predstavi igraju Evgenia Tsichlia i Athanasios Sioris, koji potpisuju i tekst, režiju, izradu lutki i scenografije. Njih dvoje su uz pomoć marioneta uspijeli nasmijati i osvojiti najmlađe, bez upotrebe savremenih pozorišnih praksi i bez korišćenja banalnih štoseva. Glavni junak predstave je kasica za novac u obliku žirafe koja dobija nove vlasnike. Iako se djeci nekad teže empatisati sa lutkama, zbog umanjene neverbalne komunikacije i odustva facijalne ekspresije, to u ovom izvođenju nije bio slučaj.

Druga predstava glavnog programa “Nevidljiva” je nastala po tekstu Maje Pelević, a u režiji Nikole Zavišića, prošlogodišnjeg dobitnika specijalne nagrade ovog festivala. Dora Golub, koja je radila prevod i dramaturiju, navodi kako tekst počiva na sukobu dva različita pogleda na svijet: onog čija je predstavnica glavna junakinja – nevidljiva djevojčica iz naslova, i drugog zasnovanog na uvjerenju u svijet bolji od svih svijetova, kojeg se čvrsto drže njeni roditelji. Tema kojom se predstava bavi i koju problematizuje je savremena filozofija življenja koja se zasniva na lažnom optimizmu, megalomanskom i materijalističkim odnosem prema svijetu, stvarima, ali i ljudima i njihovim osjećanjima. Nevidljiva djeca u songu tokom cijele predstave ponavljaju da ono što je danas nevidljivo, sjutra postaće vidljivo, i pozivaju glavnu junakinju, ali svu prisutnu djecu, da se pridruže tom svijetu, iz komšiluka. Pažnju publike privukli su parodijski kostimi roditelja, scenografija i njena raznovrsna funkcionalnost, kao i efekti stvoreni uz pomoć svjetla i ogledala, tačnije odraza koji prave i simbolike koju stvaraju. Predstava je najmjenja djeci, ali preporučuje se i roditeljima.

Na trećem danu festivala, možete pogledati predstavu u glavnom programu “MAGIČNA LIRA” (21.30h, Ljetnja pozornica). Prvo književno veče ovogodišnjeg festivala biće posvećeno Draganu Raduloviću, SRCE SPUTAT NEĆU (20.30h, Pjaca od kina), povodom petnaestogošnjice od smrti pisca. A u okviru pratećeg programa predstaviće se: VELKAM, LIZ!, Smuk Teatar (19.30h, Pjaca od kina)  i KORAK PO KORAK, Plesni klub Beauty (21.00h, Trg od oružja).

 

 

 

Tagovi: ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

November 2018
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930