NB “Đurđe Crnojević” – Predstavljanje knjige Filipa Tesara „Etnički konflikti. Na Balkanu i ne samo tu“

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Crnoj Gori, će u utorak, 1. oktobra 2019. godine, organizovati predstavljanje knjige poznatog češkog etnologa Filipa Tesara „Etnički konflikti. Na Balkanu i ne samo tu“.

Promocija će se, s početkom u 19 sati, održati u Biblioteci na Cetinju, a o knjizi će, osim autora, govoriti i Adin Ljuca, prevodilac djela.

Filip Tesar je rođen 1969. godine u Pragu. Studirao je etnologiju na Karlovom univerzitetu. Od 1990. godine se posvećuje istraživanju Balkana, naročito etničkih konflikata, nacionalizma, postkomunističke transformacije i evroatlantskih integracija. Radio je kao novinar, prevodilac, humanitarni radnik, diplomata i kao politolog na Institutu međunarodnih odnosa u Pragu. Predavao je antropologiju Balkana na nekoliko čeških univerziteta. Obavio je niz terenskih istraživanja, naročito u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj, centralnoj Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Autor je nekoliko strateških analiza za Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Predsjedničku kancelariju Republike Češke. Za potrebe češke diplomatije napisao je priručnik o ekonomskoj, javnoj i kulturnoj diplomatiji na Balkanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − four =