NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje knjige “Povratak”Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuje predstavljanje knjige

POVRATAK

autora

Božidara MARKUŠAUčestvuju:

akademik Zuvdija HODŽIĆ,

Zoja BOJANIĆ-LALOVIĆ,

Vlatko SIMUNOVIĆ,

Vanja KOVAČEVIĆ  i

autor


Medijatorka:

Vesna ŠOŠKIĆ


Božidar Markuš (Podgorica, 1954), karikaturista i aforističar.

Objavio je knjige “Žalba” (1997, karikature), “Do” (2005) i “Džudo u Crnoj Gori” (2007). Knjiga “Do” prevedena je na francuski, engleski, ruski, a knjiga “Džudo u Crnoj Gori” na engleski.

Dobitnik je: prve nagrade na jugoslovenskom konkursu “Živko Đurović” 1996. godine, nagrade “Jež”-a – “Vicešampion smijeha” za jun 1979. godine i treće nagrade na Jugoslovenskom konkursu za najbolju karikaturu mladog autora 1979. godine.

Zastupljen je u knjigama “Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi” (Ošišani jež”, 1998), “Rijetke čestice” – aforizmi (Udruženje humorista i satiričara Crne Gore, 2006) i “Ko je ko u crnogorskom sportu” (Crnogorska sportska akademija).

Nosilac je crveno-bijelog pojasa sedmi dan u džudo-u. Bio je “vrhunski sportista saveznog razreda” u doba SFRJ, predsjednik Džudo saveza Crne Gore i Jugoslavije, dobitnik priznanja “Za razvoj sporta u Jugoslaviji i svijetu”, “Zaslužni sportski radnik Crne Gore”, a osnivač je i predsjednik Udruženja džudo veterana Crne Gore.Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

UTORAK, 19. marta 2019. godine, u 19h