NB “Radosav Ljumović” – Promocija knjige poezije DOBA autora Đorđa ŠĆEPOVIĆA

utorak, 19. februara 2019. godine, sa početkom u 19:00 sati, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” – Podgorica, održaće se promocija knjige poezije DOBA autora Đorđa ŠĆEPOVIĆA.

Sa Đorđem Šćepovićem o zbirci i njegovom stvaralaštvu razgovaraće književni kritičar Vlatko SIMUNOVIĆ.

Đorđe Šćepović je rođen 6. aprila 1983. godine u Titogradu.

          Objavio je knjige poezije  “Provincije spasa” (2004), “Molitva za Judu” (2004), “Par riječi o strahu” (2005), “Apostol iz bloka A” (2006), “Triput reci metropola i nahrani ptice slovima” (2009) i “Prije objave” (2017).

          Zastupljen je u više zbornika i panorama poezije. Poezija mu je prevođena na engleski, mađarski i slovenački jezik. Jedan je od osnivača i urednika časopisa za književnost i kulturu Script.

          Živi u Podgorici.

          …”Šćepovićeva zbirka “Doba” čitatelja suočava s istinama egzistencije, osporavajući normativne, kanonizirane vrijednosti i posmatrajući ih s njihova naličja. Zato ova knjiga u svojoj poetičkoj osnovi ima namjeru da dehijerarhizira identitarnu strukturu i kulturološku moć na koju se književnost oslanja. A to omogućuje da se u pjesmi ukrštaju realno i imaginarno, povijesno i simboličko, da bi se sve uzdiglo u vanrednu poetsku fikciju u kojoj se uspostavlja sistem koji se rasprostire duž vremenske ose da bi se prebacio u mitsko, iskonsko i metafizičko. Ukratko kazano, Šćepović u svojoj zbirci “Doba” od prve do posljednje pjesme čitatelja odvodi u mitsku dubinu egzistencije da bi ga upozorio kako su mjere historije tek zablude vremena” – kaže, između ostalog, u recenziji Emina Selimović.