NB „Radosav Ljumović“ – Veče sjećanja na Huseina Bašića

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” Podgorica

u okviru serijala

SJEĆANJE NA PRIJATELJE BIBLIOTEKE

organizuje

VEČE SJEĆANJA NA

akademika HUSEINA BAŠIĆA
Učestvuju:

akademik Zuvdija HODŽIĆ,  

Rajko CEROVIĆ,

Bogić RAKOČEVIĆ i

Atvija KEROVIĆ


Medijatorka:

Vesna ŠOŠKIĆ
Husein Bašić (Brezojevice, Plav, 1. 02. 1938–3. 11. 2007), književnik, istraživač, sakupljač narodnog stvaralaštva Muslimana/Bošnjaka.

Završio je Filozofski fakultet.

Radio je kao profesor u gimnaziji, a zatim u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i kulturu Crne Gore.

Pisao je poeziju i prozu, a bavio se i prikupljanjem, proučavanjem i objavljivanjem usmene književnosti Muslimana/Bošnjaka.

Osnivač je Udruženja „Almanah” i pokretač i prvi urednik istoimenog časopisa za proučavanje, zaštitu i prezentaciju kulturno-istorijske baštine Muslimana/Bošnjaka.

Bio je član Udruženja književnika Crne Gore, iz kojeg je 1990. godine istupio i priključio se novoformiranom Crnogorskom društvu nezavisnih književnika i Crnogorskom PEN-centru. Bio je osnivač i redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Tokom više od četiri decenije stvaralačkog rada Husein Bašić je objavio deset romana, jedanaest knjiga poezije, tri knjige priča i novela, devet knjiga iz usmene književnosti Muslimana/Bošnjaka, od čega je 7 antologija.

Autor je petoknjižja „Zamjene”, koje se smatraju kapitalnim djelom cjelokupne bošnjačke književnosti.

Za roman „Tuđe gnijezdo” dobio je nagradu „Svjetlosti” za najbolji roman godine, kao i najveće crnogorsko državno priznanje „Trinaestojulsku nagradu”.

Dobitnik je drugih brojnih književnih i društvenih nagrada i priznanja.Kosa sala Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

ČETVRTAK, 28. februara 2019. godine, u 19h