Nevladina udruženja “Za druga” i “Agora” – Javni poziv za vizuelne umjetnike

 

 

Nevladina udruženja “Za druga”  i “Agora” pozivaju grafičke dizajnere, likovne umjetnike, strip autore, fotografe, animatore, arhitekte, video-artiste, te posebno studente svih vizuelnih umjetnosti sa teritorije Crne Gore da prilože autorske radove na temu korupcije, polazeći prvenstveno od istraženih slučajeva koruptivne prakse u opštini Budva.

Poziv je otvoren do 1. maja 2017 godine, a potom će organizatori na bilbordima duž budvanske opštine izložiti  izabrane radove, nakon čega postaju stalni eksponati u virtuelnom MUZEJU KORUPCIJE.

Projekat MUZEJ KORUPCIJE polazi od ideje o umjetnosti kao alata za socijalne promjene koji pokreće na kreativnu akciju i istovremeno provocira radikalnu antikoruptivnu svijest kod građana, s ciljem da afirmiše čojstvo – odbranu drugog od sebe – kao skrajnutu vrijednost u crnogorskom društvu danas.

Specifičan cilj ovog projekta jeste izlaganje koruptivnih praksi i primjera korupcije sudu javnosti, a putem umjetničke intervencije i njihova transformacija iz polja realnog u virtuelno – MUZEJ KORUPCIJE, koji je nedavno primljen u Međunarodni savjet muzeja ( ICOM).

Žiri  – koji čine prof. Katarina Švabić, akademska slikarka, Mirela Čormaković, istoričarka umjetnosti, i Goran Denić, akademski vajar i umjetnički direktor projekta – zadržava pravo da direktno angažuje umjetnike koji bi, pro bono, odgovorili na zadatu temu, ukoliko na Javni poziv ne pristigne dovoljno radova koji zadovoljavaju estetske, ali i moralne kriterijume.

Ključne riječi kao inspiracija: moral – nemoral, struktura – devastacija, institucije – privatne veze, zakon – zaobilaženje propisa, običaj – praksa, eksponirano – eksponat, standardi – skrnavljenja, vidljivo – nevidljivo, planski – samonicijativno; pokvaren/a: čovjek, arhitektura, jezik, namjera…

 

Početkom maja za autore selektovanih radova biće organizovana trodnevna radionica u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana. Za međunarodni Dan muzeja, 18. maja, planirano je otvaranje izložbe MUZEJ KORUPCIJE  koja će biti postavljena na 10 bilborda na teritoriji opštine Budva.

Detaljnije o tehničkim karakteristikama i propozicijama na Facebook stranici MUZEJA KORUPCIJE: https://www.facebook.com/pg/museumofcorruption.net

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + nine =