Nikšić – Izložba “Mnogolikost savremene umjetnosti”U utorak, 18. juna 2019. godine, u Galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić”, JU Muzeji i galerije Nikšić, organizuju otvaranje kolektivne izložbe crnogorskih umjetnika pod nazivom “Mnogolikost savremene umjetnosti”.

U katalogu koji prati izložbu, Milun Lutovac je između ostalog kazao sljedeće:
“Sva djela izložena, na kolektivnoj izložbi MNOGOLIKOST SAVREMENE UMJETNOSTI ujedno su, i dio, i cjelina.
Ona su: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh odabranog vremena, unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj.

Utisak identitetske krize, koji preovladava i na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti. Živa i opšta estetika kojom trenutno raspolažemo rezultat je kristalno-amorfne kodifikacije pojedinačnih stvaralačkih postupaka uočenih kroz nesputano haklberifinsko zrijevanje umjetničkih djela.
Umjetnost i Crna Gora – realnost i simbol, imaju svoju fenomenologiju, anatomiju i psihologiju, pa i teleologiju, sociologiju, semantiku i aksiologiju.
Okružen izmijenjenim i promjenjivim svijetom, naš današnji umjetnik živi u epohi koju nazivamo prelaznom.
Dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega već i u njemu samom.

Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, oblik i riječi.
Naše je da budemo svjesni onoga što se događa i, koliko možemo „držimo otvorenom svoju komunikaciju s budućnošću“.

Učesnici zajedničke izložbe:

DRAGOSLAV JEKNIĆ – Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, smjer likovno vaspitanje. Na osnovnim studijima Fakulteta umjetnosti, UDG, stekao zvanje teoretičar-istoričar savremene i moderne umjetnosti. Predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika u Kolašinu.

DUŠKO RADOVIĆ – Završio likovnu umjetnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića.
Na studijama Fakulteta umjetnosti, UDG, stekao zvanje teoretičar-istoričar savremene i moderne umjetnosti, 2014. godine.
Izlagao na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

MATIJA RADOVIĆ – Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo. Član je ULUCG, imao je šest samostalnih izložbi.

MILUN LUTOVAC – Doktorand na katedri Teorija savremene umjetnosti, Fakultet umjetnosti, UDG. Učestvovao na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, imao je pet samostalnih izložbi.

SEIDA BELEGOVIĆ – Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, završila u Prištini, 1980.godine. Postdiplomske studije upisala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine. Član je ULUCG.

SONJA KRAJNOVIĆ – Završila Arhitektonski fakultet, Kungliga Tekniska Hogskolan, 2016. godine. Izlagala je u Kulturhuset u Stocholmu 2017. godine, takođe, 2016. u Botkyrka konstall, Tumba.

TANJA MALIKOVIĆ ĆUPIĆ – Završila Pedagočku likovnu školu u Nikšiću. Njen rad se prelama kroz mnoge segmente likovne umjetnosti, dizajn-vitraž, mozaik, scenografija, kostim, izrada lutaka. Imala je više izložbi u zemlji i inostranstvu.

ŽELJKO DAPČEVIĆ – Gimnaziju i FPN, završio u Titogradu. Slikarstvom se bavi od srednje škole. Izlagao u Podgorici, Valjevu, Nišu, Skoplju i Herceg Novom.

SELMA ĐEČEVIĆ – Rođena je 1984. godine u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je ULUCG. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama, pored ostalih u Beču, Zagrebu, Splitu, Podgorici i Tivtu.

MAJA ČAKALOVIĆ – Rodjena 1987. godine u Baru. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ i Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo u klasi prof. mr Pavla Pejovića, završila na Cetinju gdje je nastavila magistarske studije. Izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG-a od 2010. godine.

SLAVICA MIJOVIĆ – rođena 1981. godine u Kragujevcu. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini 2005. godine, odsek grafika. Magistrirala na istom fakultetu u klasi profesora Tomislava Trifića 2008. godine. Učesnik više regionalnih i internacionalnih simpozijuma. Dobitnik Vidovdanske nagrade.

RELJA ERAKOVIĆ – rođen 1975. godine u Titogradu. Diplomirani je filmski i televizijski snimatelj. Kao snimatelj i reditelj snimio je šest dokumentarnih filmova. Bavi se umjetničkom fotografijom. Imao je osam samostalnih izlozbi, a izlagao je na preko dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao docent na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.