Njeguši – Promocija romana DRUGOGA SUNCA LUČE Miraša Martinovića

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

Narodni muzej Crne Gore organizuje premijernu promociju romana DRUGOGA SUNCA LUČE Miraša Martinovića u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima 18. maja u 17 časova.

Ispred organizatora prisutne će pozdravti profesor Pavle Pejović, direktor ove ugledne ustanove, o nastajanju djela govoriće autor, a scenski će djelove izvesti glumci Julija Milačić i Miloš Pejović.

 

Njegusi - Njegoseva rodna kuca

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na ex Yu i širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: Putevi Prevalisa (objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro,  u prevodu Silvia Ferarria, a nekolikiko priča iz te knjige prvedeno je na hebrejski jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon), Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hravtske, u režiji Slobodana Milatovića. Izdvačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010.godine roman na albanskom jeziku.

Miras Martinovic - 2015 - 1Snovi u Doklei je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi…
Vladimir i Kosarapeta je knjiga ovog ciklusa.

Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Posljednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.
U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji, za koju je dobio književnu nagradu “Lazar Vučković”. Nevidljivi ljetopis (objavljen 2010.) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje i Govor vjekova.

Roman Posljednji Eshilov dan objaviće poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.

Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi.

 
***

Romana Drugog sunca luce - naslovnaPripremajući novi roman posvećen Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, Miraš Martinović je kazao da je strpljivo iščitavao, čak i prepisivao 1800 Njegoševih pisama,  knjige o Njegošu i Njegoševa djela, i još četiri godine  intenzivno pisao, nekoliko varijanti knjige “Drugoga sunca luče”,  koja konačno nije istorijski roman, niti biografija o Njegošu, već neka vrsta imaginarne biografije o nepoznatom ili malo poznatom Njegošu.

 – Trebalo je dubinski spoznati Njegoša, a prije toga je bio neminovan prolazak  kroz antiku, kroz crnogorsku istoriju, spoznati crnogorsko biće koje ga je iznjedrilo, učinilo posebnim. Stvarno pisanje knjige je otpočelo jednog proljeća u Prčanju. Čitajući djelove iz Testamenta, izvila se neka iskra, i ja sam se konektovao na neki dublji fon i tok. Čuo sam Njegošev glas i slijedio ga dok sam pisao. Kada sve sagledam, nepogriješivo me vodio neki nepoznati arhitekta koji je konstruisao ovu književnu građevinu. Bio je to Njegošev nepotrošivi duh koji vlada Crnom Gorom i Crnogorcima, i danas je jednako kao i onda. Pretvoren u paradigmu koja ima vječna značenja – rekao je Martinović.