NOĆ MUZEJA 2018. U HERCEG NOVOM

Sinoć je u botaničkoj bašti Muzeja Mirko Komnenović uz prigodan muzički program izvođača Muzičke škole Herceg Novi uz podršku Ministarstava kulture Crne Gore obilježena tradicionalna međunarodna manifestacija Noć muzeja.

Nakon pozdravne riječi direktorice JU Gradski muzej Mirko Komnenović  Ivane Palikuće koja je podsjetila  da je iz Francuske potekla ideja da se jedinstvena Noć muzeja organizuje u trećoj sedmici maja, najbliže 18. maju, program je svečano otvorio  arhitekta i konzervator Srđan Marlović  polučasovnim predavanjem  praćeno video projekcijom o Topaljskoj komunitadi.

U nastavku programa kao uvod u izložbu kamenih lampi “Rosso Cattaro” našeg sugrađanina Danila Backovića prisutne je arh. Ranko Kovačević upoznao sa istorijatom Đurićkog kamena na ovom podneblju od kojeg su urađeni I eksponati mladog autora izloženi u predivnoj botaničkoj bašti muzeja.

“…Mnogi su šetali pjacama Starog grada Kotora, zapažajući kamen kojim su ulice i trgovi popločani. Ali, mnogi ne znaju da je taj kamen iz Đurića, u Kamenarima. Čak i kamen ispred Gradskog muzeja Mirko Komenović je iz tog kamenoloma. Kamen je treći dio oznake Mediterana, uz more i sunce. Većina smatra da je kamen bijele ili sive, žute boje. Ali u ovom dijelu zaliva se priroda poigrala, pa je stvorila kamen u crvenim tonovima i nijansma. Taj se kamen zove bokit, a ranije Rosso Cattaro – kazao je Kovačevič.
Već 300 godina, koliko i traje Topaljska komunitad, taj kamen se koristi za popločavanje, zato što je lijep i izrazito posatojan. Spada u najtrajnije na Mediteranu.

Posljednjih decenija prošlog vijeka prestalo je istraživanje i proizvodnja tog kamena i kamenolom u Đurićima je počeo da se gasi. Ali zahvaljujući volji i entuzijazmu porodice Backović vađenje kamena u Kamenarima je obnovljeno, podsjeća Kovačević…”

U intimnoj gotovo scenskoj atmosveri, igri svjetla i tame uz prigodan koktel posjetioci su uživali do kasno u noć.

Na ovaj način, Gradski muzej Mirko Komnenović i ove godine je uveličao obilježavanje međunarodne manifestacije NOĆ MUZEJA.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − one =