Nova koprodukcija CZK Tivat i Bitef teatar Beograd – SAN LJETNJE NOĆI

 

 

22.03.2018.

Prošlog vikenda  u Beogradu su počele probe na novoj plesnoj koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef tratara iz Beograda. U pitanju je plesna predstava SAN LJETNJE NOĆI po motivima istoimenog dijela Vilijama Šekspira. Premijera predstave je zakazana za 23.jul na sceni Atrijum Buća u sklopu Festivala Purgatorije 2018. Takođe je planirano da se predstava odigra i u okviru Festivala plesnog teatra koji bi se trebao održati u Tivtu u toku ljetnje sezone.

 

Koreografija: Mačej Kuzminski

Muzika: Draško Adžić

Kostim: Slavna Martinović

Scena: Marko Japelj

Dramaturgija: Adam Hypki

Igrači: Bitef Dance kompanije – Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Jelena Bulatović, Luka Stojković.

Plesna predstava San ljetnje noći nastavak je repertoarske politike Centra za kulturu Tivat i Bitef dens kompanije da publici predstavi različite stilove savremenog plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih dijela svjetske književnosti. Jedno od takvih dijela je svakako čuvena Šekspirova komedija San ljetnje noći, sa velikim brojem likova i veoma složenom radnjom.

Naravno, ovo dijelo će biti samo idejno polazište koreografu Mačeju Kuzminskom, da razvije svoj osoben i potpuno nov pogled na ono što bi mogi biti snovi čovjeka u dvadeset prvom vijeku. Autor pravi zanimlji obrt u kome taj san danas, više liči na košmar. A aludirajući na višestrukost identiteta čovjeka u savremenom društvu, gdje se realno i fiktivno sve više pretapa, autor planira da jednom igraču opredjeli da interpretira nekoliko likova iz komada.

„Planiram da pokret i koreografiju upotpunim snažnom vizuelnom komponentom, efektima, jakom šminkom, svijetlom.., kaže Mačej Kuziminski. Veza sa originalnim Šekspirovim djelom neće biti jaka, u smislu komične, farsične atmosfere, ali neke linije radnje i karakteri biće sačuvani. To će nas voditi ka fenomenu post istine. Predstava će vizuelno biti obojena futurizmom, kroz stil sajber panka, ali neće uvijek biti mračna i ozbiljna, već i upotpunjena humorom i ironijom, baš kao i ovaj čuveni Šekspirov komad.

Sve će se odvijanti u atmosferi snoviđenja, u prostoru irealnog. Koristićemo ogledala, boju za tela, pank frizure, tatue…“

MAČEJ KUZMINSKI (Maciej Kuzminski)

Koreograf i plesač Mačej Kuzminski rođen je 1985. godine u Poljskoj, gdje je stekao osnovno obrazovanje u oblasti savremene igre. Magistrirske studije u oblasti koreografije završio je na čuvenom Triniti Laban univerzizetu u Londonu – (Trinity Laban Conservatiore for Music and Dance). Trenutno vodi svoju plesnu kompaniju (Maciej Kuzminski Dance Company), i postavlja predstave širom Evrope.

Od 2014. godine pa do danas, predstave Mačeja Kuzminskog izvedene su preko sto puta u Engleskoj, Nemačkoj, Izraelu, Brazilu, Austriji, Finskoj, Norveškoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj… Dobio je i brojna priznanja za svoj rad – Nagradu publike na Plesnoj platformi u Poljskoj 2014. godine, Drugu nagradu i Skapino Baletsku nagradu na Takmičenju koreografa u Hanoveru, kao i Prvu nagradu, nagradu kritike i nagradu publike na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu.

Koreografki rad Mačeja Kuzminskog odlikuje dinamičan, izazovan i veoma fizički zahtjevan pokret, razvijan iz određenog teorijskog ili filozofskog koncepta. Veoma je zainteresovan za društveno angažovana pitanja i teme, poput prava žena, feminističkih teorija i teorija roda.