Novembarski repertoar KIC-a „Budo Tomović“

 

KIC - Logotip

 
 

Raznovrstan i kvalitetan repertoar Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ za novembar mjesec će obuhvatiti čak 60 programa iz oblasti pozorišta, muzike, likovne umjetnosti, književnosti, filma i dr.
Na press konferenciji održanoj u utorak, 27.oktobra, prezentovani su predviđeni sadržaji za novembar.

 

KIC - press

 

Među prijateljima KIC-a, sa kojima će se realizovati neki od programa su: Ambasada Republike Italije, Ambasada Meksika u Beogradu, Matica crnogorska, Nevladine organizacije – Muzika, alternativa, kultura; Crnogorska alternativna kultura, Teatar mladih, studentski Radio Krš, Savez udruženja Boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Centar za razvoj šaha Dijagonale i Gradsko pozorište.
U susret jubileju, KIC “Budo Tomović” nastavlja sa programskim iznenađenjima. Nakon ljetošnjeg oslikavanja murala na dijelu fasade zgrade i uspješne premijere monodrame “Pijanista”, u novembru je predviđeno 5 rođendanskih programa – 4. novembra je prvi čas besplatnog kursa CRNOGORSKOG ora. Predstavljanje prve zbirke Foruma mladih pisaca KIC-a “Raspoloženi za ptice” biće 19.novembra, a sa NVO Centar za razvoj šaha Dijagonale i Maticom crnogorskom 29.novembra održaće se Šahovski turnir za javne ličnosti. Poklon koncert kamerne muzike mladih umjetnika iz Škole za muziku i balet “Vasa Pavić” održaće se 30.novembra, kada će se izvesti reprizno igranje rođendanske premijere “Pijaniste” u izvođenju Sejfa Seferovića.

Koncerti renomiranih izvođača, različitih muzičkih žanrova obilježiće novembar mjesec u KIC-u. Publika će imati priliku da uživa u premijernom nastupu poznatog švedskog gitariste i kompozitora Johanesa Molera (Johannes Möller) koji je pobjednik prestižnih takmičenja Guitar Foundation of America i European Guitar Award. U novembru se takođe premijerno organizuje koncet Nitianand Haldipura (Nityanand Haldipur) jednog od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri, flauti od bambusa, tipičnom južnoazijskom instrumentu. Njegovo izvođenje raga je maštovito i puno neočekivanih improvizacija, a repertoar izuzetno širok, od klasične indijske muzike do eksperimentalne fuzije. U saradnji sa Studentskim radiom KRŠ nastupiće beogradski pop-rok sastav Stray Dogg (Strej Dog) koji će predstaviti svoj četvrti studijski album “Come Along Wind”.
U saradnji sa NVO Muzika alternativa kultura organizuje se koncert crnogorskih muzičara povodom 21 godine od smrti Milana Mladenovića (1958-1994), frontmenta nekadašnje grupe EKV, KUD “Željezničar” obilježiće 40 godina postojanja, a Veče humora i muzike prirediće i Dragan Koprivica.

U okviru filmskog KIC segmenta biće prikazana revija američkog glumca i režisera Džordža Klunija, zatim biće organizovani “Dani meksičke kulture”, a posljednje dane mjeseca obilježiće „Sudfestival“.

U okviru pozorišnog programa premijerno se organizuje manifestacija „Crnogorska amaterska scena – CAS“ u okviru koje će biti izvedena predstava „Avionspotting“ Kolašinskog amaterskog pozorišta, predstava „Bog“ Produkcije Prazan Prostor i KC Nikola Đurković – Kotor i predstava “Idemo u lov” Centra za kulturu Berane. Na repertoaru će se naći i DODEST-ove predstave „Krug“ i „Pijanista“, predstave „Čorba od kanarinca“ i „Lista za ljubav“, kao i predstave Gradskog pozorišta. Tokom novembra biće izvedena i predstavu „Plastika“ FaVi teatra iz Beograda.

Informativno – edukativni program biće u znaku promocije prvog zbornika poezije i proze “Raspoloženi za ptice” Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović. U saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore organizuje se veče śećanja na pjesnike revolucije u čast obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, a članica DODEST-a Ivana Milašević uz muzičku pratnju Sretena Radulovića (gitara) govoriće poeziju Enesa Kiševića, Tina Ujevića, Konstantina Galcinjskog i drugih.

U okviru likovnog programa biće priređene izložbe slika „Podvodni svijet“ Irvina Masličića i „Odluka“ Ane Grujičić.

Festival tolerancije koji je trebalo da bude održan od 4. do 6.novembra odložen je za maj 2016. zbog aktuelnih političkih dešavanja.

 

PROGRAM ZA NOVEMBAR

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ

PROGRAM - Novembar 2015