Novi broj Biltena Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku

 

 

BILTEN MEĐUNARODNOG SAVJETA ZA TRADICIONALNU MUZIKU
– BULLETIN OF THE INTERNATIONAL COUNCIL FOR
TRADITIONAL MUSIC (ICTM)

 

April 2014.

Bilten Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku prenosi vijesti iz svijeta etnomuzikologije, kalendare za predstojeće događaje kao i izveštaje iz ICTM studijskih grupa i ICTM nacionalnih i regionalnih poslanika.

Glasnik ICTM je osnovan 1948, kao bilten Međunarodnog savjeta narodne muzike. Izlazi dva puta godišnje u aprilu i oktobru. Do aprilskog broja 2011 (br. 118), Bilten je izlazio kao štampana publikacija, a od oktobra 2011. (br. 119), Bilten je elektronski.

U aprilu 2013. godine prenijeli smo kompletan sadržaj aprilskog broja (br.122. april 2013.) Biltena ICTM-a, koji između mnoštva zanimljivih tekstova i obavještenja iz svih krajeva svijeta, objavljuje i tekst koji se odnosi na Crnu Goru, a koji je napisala dr Zlata Marjanović, etnomuzikolog.

U tom biltenu, Zlata Marjanović, u svojstvu „oficira za vezu“ Međunarodnog savjeta za tradiocionalnu muziku, predstavila je prvi izvještaj od 1994. do 2013. godine koji se odnosi na aktivnosti vezane za tradicionalnu muziku Crne Gore.


Tekst iz Biltena - april 2014Aprilski broj iz 2014.godine
, takođe sadrži tekst koji se odnosi na Crnu Goru a vezan je za tradicionalnu muziku. Dr Zlata Marjanović je predstavila naučne skupove i publikacije posvećene tradicionalnoj muzici u periodu od aprila 2013. do aprila 2014. godine.

Tekst počinje izvještajem sa internacionalne konferencije “Nematerijalna baština, muzičko nasljeđe Crne Gore” koja je održana na Cetinju, 4. i 5. decembra 2013. Skup je organizovan od strane Ministarstva kulture, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Muzičke Akademije sa Cetinja (organizacioni odbor: Vedrana Marković, Jelena Martinović Blagojević, Dobrila Popović), a bio je posvećen srpskom etnomuzikologu Miodragu A. Vasiljeviću (1903 – 1963) u čast duple godišnjice 110 godina od njegovog rođenja i 50 godina od njegove smrti. Vasiljević je tokom svog života i boravka u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, sakupio i snimio preko 2000 narodnih pjesama.

Konferenciji “Nematerijalna baština, muzičko nasljeđe Crne Gore” prethodio je koncert pod nazivom  “Crnogorska tradicionalna muzika u savremenoj obradi”, a održan je 4. decembra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Koncert je počeo nastupom ansambla iz Kolašina “KUD Mijat Mašković”, a nakon njih su nastupili studenati Cetinjske Muzičke Akademije. Oni su izveli tradicionalne crnogorske pjesme a capella (prema spisima Vasiljevića), uključujuči i razne crnogorske kompozitore kao što su: Branko Zenović, Nikola Hercigonja, Anton Pogačar, Aleksandar Tamindžić, i Borisav Tamindžić.

Okrugli sto je održan 5. decembra u galeriji Ministarstva kulture Crne Gore. Tema je bila “Uloga i značaj istraživača muzičke baštine Crne Gore”.

Simpozijum “U počast Ljubiši: Paštrovske muzičke teme” održan je u Etnografskom muzeju u Beogradu 1. marta 2014. godine. Organizovan je od strane Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića “Drobni pijesak” iz Beograda. Ideja vodilja organizatora je bila da se obilježi rođendan najvećeg paštrovskog pisca, Stefana Mitrova Ljubiše (1824 – 1878).

Uvodnu riječ je imala kulturni istoriograf dr Mila Medigović Stefanović, osvjetljavajući jedan dio muzičkih kodova Paštrovića.

Etnomuzikolog Zlata Marjanović u svojoj prezentaciji “Muzička tradicija Paštrovića kroz tonske zapise (1953- 2014), je pružila “zvučnu” sliku paštrovske muzičke tradicije, ne samo kroz postojeće snimke Miodraga Vasiljevića i Nikole Hercigonje već i kroz obrade paštrovskih svadbenih pjesama.

U nastavku teksta navedene su promocije knjige i časopisa koji se takođe odnose na tradicionalnu muziku na tlu Crne Gore.

Promocija knjige “Narodna muzika Grblja” Zlate Marjanović održan je 25. jula 2013 u Manastiru Podlastva (Grbalj, Boka Kotorska). Ova studija je rezultat istraživanja muzičkog nasljeđa Grblja od 2000. godine.  U okviru promocije nastupilo je Pjevačko društvo iz Grblja, a izvelo je nekoliko grbaljskih tradicionalnih pjesama.

Promocija prvog toma Lirike, zbirke snimaka klapskih pjesama uređenih/pripremljenih od strane Zlate Marjanović i Jakše Primorca, održan je 27. jula 2013. godine u Perastu. Prvi tom se sastoji od 38 pjesama namijenjenih klapskom izvođenju u obradi Zlatka Babana, Vinka Didovića, Vande Ferić, Maria Katavića, Ane Kodrić Ivelić, Krešimira Magdića, i Jure Šaban Stanića.

 

KLIKNITE NA POČETNU STRANICU BILTENA
KAKO BI OTVORILI NJEGOV SADRŽAJ
Tekst o Crnoj Gori je na 29. strani

Bilten Medjunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku