Novi broj književnog časopisa „Quest“

 

 

Časopis „Quest“

       SAVREMENA  MAĐARSKA  KNJIŽEVNOST

 

Novi broj književnog časopisa „Quest“, na uvodnom djelu donosi poeziju Čarlsa Bukovskog i Jevgenija Jevtušenka, pjesnika koji su obilježili dvadeseti vijek. Gost ovog broja je Savremena mađarska književnost, i quest-2016slavni prozni pisci Imre Kertes, Peter Esterhazi, Đero Špiro, Atila Balaž, Pal Fičku i Laslo Darvaši, u prijevodu Arpada Vicka. U rubrici Crnogorski pisci na drugim jezicima, predstavljen  je Borislav Cimeša, čije su priče prevedene na francuski i španski.

Časopis donosi i esej Ljudmile Cimanovič iz Bjelorusije, odlomak iz doktorske disertacije o Njegošu. Tu su i tekstovi crnogorskih pisaca Vita Nikolića, Ranka Krstajića, Kemala Musića, Momira M. Markovića i Zorana Stanojevića. „Quest“ je poznat i po raznolikosti žanrova, u ovom broju pod nazivom Fantastika, horor, krimi- predstavljena je proza Borislava Cimeše, Aleksandra Obradovića, Dragića Rabrenovića, Damira Šabanovića i Slobodana Zorana Obradovića.

O novim knjigama pišu književni kritičari Borislav Jovanović, Dr Anton Berišaj, Marijana Terić i mr Svetlana Čabarkapa. U Kulturnoj baštini su tekstovi: Hronika Duklje (10-11. vijek), Žitije svetih mučenika Andrije, Petra i Lovra (11.vijek), Kraljevstvo Slovena popa Dukljanina (12. vijek), Sazidah hram- Ivana Crnojevića (15.vijek) i Đurđa Crnojevića Iz pogovora Psaltiru (15.vijek).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =