Novi broj međunarodnog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu „Quest“

 

 

CRNOGORSKI  PISCI,

                   ITALIJANSKA  I  ALBANSKA  POEZIJA

 

Pojavio  se novi broj  međunarodnog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu „Quest“. Izlazi u Podgorici a redakcija je sastavljena, pored naših i od stvaralaca iz Irske, Poljske, Luksembruga, Bjelorusije, Hrvatske i Srbije. Na uvodnom mjestu je Casopis Questtekst Aleksandra Radomana posvećen članu Redakcije, nedavno preminulom Radoslavu Rotkoviću, znamentiom  istoričaru književnosti, enciklopedisti i afirmatoru crnogorske kulture.

    U rubrici “Prijevodi”objavljena je priča Žaka Sternberga, poezija Franciska Skarine, Boba Kofmana, Mišela Uelbeka, panorama albanske poezije i pjesme ruske poetese Svetlane Savicke. Časopis donosi prozu Gorana Sekulovića, Borislava Cimeše, i Stefana Boškovića, poeziju Dušana Đurišića, Miroslava Đurovića, Vita  Nikolića i  Obrada Nenezića. “Quest”prati i registruje djela domaćih autora u inostranstvu. U rubrici “Crnogorski pisci na drugim jezicima”, u ovom broju predstavlja nove knjige Dušana Đurišića u Mongoliji, Turkmenistanu i Udrmurtskoj republici, tekst Nele Savković na engleskom jeziku o poeziji Mladena Lompara, njegove prevedene pjesme i prijevod poezije Đorđa Šćepovića.

     Tu su i zanimljivi eseji Maša Miljića “Kukuta za mrtvog Njegoša”, tekst talentovane mlade spisateljice Ksenije Rakočević “Modelovanje likova u Prokletoj avliji Iva Andrića” i lucidan esej o fenomenu u književnosti Ethema Mandića “Duh književnosti”. Prikaze o novim knjigama pišu: Vesna Vukićević Janković i Branko Jokić o crnogorskoj antologiji 20. vijeka“ Poetika Montenegrina” Nela Savković o knjizi Mladena Lompara a Jakov Sabljić o knjizi Ksenije Popović “Uspavanka za Vuka Ničijeg”.

      Na italijanskom jeziku u rubrici  Originali, La poesia italiana del Secondo Novecento, objavljena je poezija Luce Canalia, Antonele Anedda, Roberta Pazzia i Mila De Angelisa. Na zadnjoj korici je antologijska pjesma  Mirka Banjevića “Povratak očev”.