Novo – Najava pješačkih i planinarskih tura

 

 

Na stranicama Montenegrine, objavili smo veliki broj putopisa i foto reportaža sa kojima smo pokušali da prikažemo bogastvo prirodnih, kulturnih i drugih resursa Crne Gore i mogućnost njihove valorizacije. Naravno, te mogućnosti su jako velike i nije ih u kratkom vremenu moguće sagledati i na pravi način predstaviti.

Zadnjih godina na tom planu, značajan doprinos daju razna udruženja i planinarski klubovi koji organizovanjem pješačkih i planinarskih tura pružaju mogućnost upoznavanja manje poznatih krajeva Crne Gore. Te ture vrlo često osim zdravstvene i turističke komponente podrazumijevaju pośetu spomenicima kulture, arheološkim lokalitetima kao i mjestima za koje su vezani razni događaji iz istorije Crne Gore. Nije potrebno naglašavati da je korist od takvih tura višestruka.

Uočavajući značaj organizovanja ovakvih tura, između ostalog i zbog upoznavanja i očuvanja kulture i nasljeđa Crne Gore, redakcija Montenegrine je odlučila da ponudi saradnju svim klubovima i udruženjima koja se bave ovom djelatnošću. Saradnja bi se sastojala u tome da mi vršimo najavu onih tura koje imaju gore navedene karakteristike, a predstavnici klubova koji ih organizuju da periodično dostave reportažu sa jedne takve ture, preko koje bi se na najbolji način prezentovala Crna Gora kao i rad kluba. Pozivamo sve klubove koji organizuju ovakve ture i smatraju da im ovakav vid saradnje odgovara da nam se jave radi konkretnog dogovora i početka saradnje (KONTAKT).

Nedavno smo učestvovali u pješačkoj turi koju je organizovao Planinarski klub “Oblun” iz Podgorice, a koja je upravo imala elemente koji su prethodno navedeni. Bili smo iznenađeni i naravno zadovoljni što postoje takve ture. Napravili smo IZVJEŠTAJ, a učestvovanje u toj akciji je bio u neku ruku dodatni motiv da se odlučimo na gore navedeni vid saradnje.

Od Planinarskog kluba “Oblun”, dobili smo obavještenje o još jednoj veoma interesantnoj turi. Radi se o usponu na Taraboš, brdu koje se nalazi u Albaniji a koje je vezano za ne tako davnu istoriju Crne Gore. Njegovo ime je poznato u Crnoj Gori, ne manje nego u Albaniji. Detalje o ovoj turi možete naći na zvaničnom sajtu kluba “Oblun”. Kliknite na naziv kluba OBLUN da otvorite njihov oficijelni sajt, a mi vam prikazujemo nekoliko fotografija sa prošlogodišnje ture koju je organizovao ovaj klub, a koje će vjerujemo biti dovoljan motiv da počnete da pakujete ranac.

 

Tarabos - 1

Tarabos - 2

Tarabos - 3

Tarabos - 4