Održan koncert egipatskog gudačkog kvarteta Talasi Nila

 

Lustica Bay

Gostujući gudački kvartet iz Egipta pod nazivom „Talasi Nila“, nastupio je 17. avgusta 2016. godine, u impresivnom ambijentu Luštica Bay-a i predstavio se odabranoj publici izvođenjem koncerta „Trenutak za klasiku“ koji su činila djela Hendla, Vijenjavskog, Betovena i Mendelsona.

 

Koncert Talasi Nila - 1

 

Koncert je oduševio prisutne koji su neprekidnim aplauzom vratili muzičare na binu, koji su potom, na opšte oduševljenje izveli tradicionalnu arapsku narodnu kompoziciju.

Noć ranije, „Trenutak za klasiku“ je izveden na otvaranju renomiranog opera festivala Operosa Montenegro u Herceg Novom. Nastup talentovanih egipatskih umjetnika u Crnoj Gori omogućio je predsjednik borda kompanije Orascom Development Holding Samih Saviris /Sawiris/. Orascom u Crnoj Gori ima dvije kompanije – Luštica Development i OHM Mamula Montenegro i one su ove godine generalni sponzori Operosa festivala.

“Posjetioci su imali još jednu priliku da uživaju u vrhunskom izvođenju klasične muzike. Umjetnici dolaze sa prostora koji nema tradiciju evropske klasične muzike već osobeni stil, pa je za njih klasika veoma inspirativna i uzbudljiva, ali isto tako je bila i za publiku”, saopštila je Slavica Milić, izvršna menadžerka u marketingu Luštica Development.

Ansambl „Talasi Nila“ čine renomirani umjetnici Basma Edress, Islam Elhefnawy, Islam Abd El Aziz a umjesto najavljenog čeliste Hassana Moataza nastupio je Vladimir Drobnjak.

Egipatska violinistkinja Basma Edress trenutno je koncert majstor Oklandskog simfonijskog orkestra i muzički je direktor Aswat ženskog ansambla, specijalizovanog u izvođenju tradicionalne arapske muzike. Studirala je na „Džulijardu“ u Njujorku.

Violista Islam Abd El Aziz je aktivan kamerni muzičar a trenutno pohađa doktorske studije.Violinista kvarteta Islam Elhefnawy je solista mnogih orkestara u Kairu, Kataru i Aleksandriji a trenutno je član ansambla Katarske filharmonije. Bio je član Mediterranean Sea orkestra, West Eastern Divan orkestra, a ovo je njegov prvi nastup na Balkanu.

Pored Operosa Montenegro festivala, Luštica Development je i ove godine sponzor renomiranih internacionalnih festivala KotorArt i Purgatorije Tivat.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − nine =