Održan Prvi KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme

 

 

IZVOĐAČI ODUŠEVILI ”STARIM”  NOTAMA I ČISTOM EMOCIJOM

 

              Prvi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” koji je održan 28. marta 2018. godine, u prepunoj Velikoj sali KIC-a, a za koji je vladalo ogromno interesovanje, potvrdio je da je Glavnom gradu falila jedna ovakva manifestacija, a da je publika bila željna tradicionalnih nota. Prepoznatljive i voljene izvorne crnogorske  melodije u modernijem ruhu – tako bi najbliže opisali ovaj festival, u čijoj je organizaciji učestvovala i svečano ga otvorila driektorica KIC-a Snežana Burzan, ističući da je i “namjera bila da ovaj festival sačuva od zaborava raskoš i vjekovno bogatstvo našeg muzičkog stvaralaštva.’’

             A upravo te stare, voljene i prepoznatljive zvuke crnogorske narodne pjesme izuzetno su interpretirali sinoć, mladi, mahom neafirmisani izvođači, uglavnom po prvi put na sceni KIC-a: Dijana Hazirović, Radoje Simonović, Uglješa Radonjić, Srećko Savović, Marko Popović, Dragica Bojanić, Bojan Živaljević, Krstinja Matanović, Momir Lukovac, Jelena Đorđević, Anđela Ulićević, Nemanja Petrović, Milica Đurović, Novica Bulatović, Novak Laketić, Jovana Vukčević, Sara Asanović, Marija Ivanović, Đorđe Savković, kao i gosti festivala hor “Zvjezdice” i ženska klapa “Veselice”.

             Publika je burnim aplauzima reagovala na izvođenje pjesama “Sejdefu majka buđaše”, “Grana od bora”, “Razbolje se zorna Zorka”, “Leti, leti bijeli golube”, “Još ne sviće rujna zora”, ’’Poljem se vija”, “Milica jedna u majke’’ i mnoge druge poznate i upečatljive crnogorske narodne pjesme.

             U Velikoj KIC-sali se skoro dva sata pjevalo uglas, a publika zbilja nije štedjela dlanove za naše mlade muzičke nade, nagrađujući ih ovacijama i usklicima oduševljenja. Takođe, često je burnim aplauzima pozdravljan i orkestar, pod vođstvom maestra Aleksandra Saša Magovčević, na harmonici, kao i članovi: Ivan Peković (harmonika), Ivan Stanojević, Miloš Bošković, Verica Čuljković i Ivan Papović (violine), Miladin Mišo Marković (klarinet), Milena Ćuković (flauta), Milan Mićo Popović (bas gitara), Rade Magovčević (ritam gitara) i Boban Popović (bubanj).

            Sa pravom se može reći da je još jedna inicijativa renomirane institucije kulture  kakva je podgorički KIC “Budo Tomović”, udružena sa podgoričkim umjetnicima urodila plodom te smo u Glavnom gradu dobili jedan novi odličan festival. Sudeći po reakcijama publike, koja je prepuna pozitivnih utisaka sinoć napuštala salu KIC-a, napravljen je veliki korak u pogledu afirmacije i očuvanja crnogorskog muzičkog blaga. 

 

          Evo nekih komentara publike: 

– Festival definitivno treba ponoviti, a ekipa je bila sjajna

– Festival je ispunio sva moja očekivanja, a izvođači su bili izvanredni

– Publika nema priliku često da ovo čuje, hvala KIC-u što nam je omogućio ovakvu noć

– Predlažem mini turneje ovog festivala po Crnoj Gori

– Ovi mladi su slavuji, đe ste ih krili?

– Veoma talentovani i pjevači i muizčari …

         Organizatori Festivala najavili su sinoć da je interesovanje umjetnika tokom predhodnih mjeseci bilo toliko da je gotovo izvjesno da ćemo ubrzo uživati u još jednoj festivalskoj večeri “Stare note – novi zvuci”.

          Prvi Festival realizovan je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.