Održan prvi STIVI Open Mic – „Oslobađamo kreativni potencijal Crne Gore“

Održan prvi STIVI Open Mic u sali DODEST na veliko zadovoljstvo organizatora i učesnika koji poručuju da događaj zaslužuje da postane tradicija.

Podgorica, 12.mart 2021.

U sali DODEST KIC-a Budo Tomović održan je prvi „STIVI Open Mic“ u organizaciji udruženja muzičara STIVI MUSIC. Među devet učesnika koji su izveli autorske pjesme, rep stihove i recitacije svoje poezije su Milica Milović (kantautorka), Tajana Nedić (poezija), Bojan Minić (kantautor), Viktor Ujkić (poezija), Lazar Čavić (poezija, rep), Dejan Vuletić „Solosoul“ (kantautor), Ado Radončić „Big Do“ (reper), Sreten Radulović (kantautor), i Ivan Ivanović (kantautor). Zbog mjera koje su trenutno na snazi, događaj je održan u neobičnom, popodnevnom terminu i nažalost bez prisustva publike, jer pored učesnika, novinara, volontera i organizatora nije više bilo mjesta za gledaoce u sali. Open Mic je, zbog mjera, takođe bio ograničenog trajanja i nije mogao biti upriličen jam session tokom kojeg su na sceni zajedno trebali da se nađu brojni lokalni muzičari. Publika je, međutim, mogla uživo pratiti sve nastupe putem YouTube servisa na kanalu „Studio STIVI“, gdje je snimak od petka dostupan za „strimovanje“.

Milica Milović, kantautorka (foto: Ivan Ivanović, © STIVI MUSIC)

Iako su zbog pandemije više puta odlagali događaj, u STIVI MUSIC su zadovoljni kako se sve na kraju odvilo. „Malo je reći da smo srećni što se Open Mic ipak desio, i to po prvi put upravo u KIC-u, na čiju podršku smo mogli da računamo tokom cijele godine pune neizvjesnosti. Osjećali smo se kao u filmu Dan mrmota i sumnjali da će se događaj održati, jer smo do poslednjeg dana strepili zbog najave lockdown-a. Postojalo je interesovanje za učešće i van Podgorice, ali zbog zabrane kretanja zainteresovani nažalost nisu mogli doći. Ipak, najvažnije je da smo udruženim snagama, uz naše volontere, i naravno uz podršku drugara iz Platform081 iznijeli čitav događaj preko livestream-a“, poručili su organizatori.

Ističu da je čitav projekat posvećen jačanju alternativne kulturne scene pokazao da su na pravom putu kada je riječ o oslobađanju kreativnog potencijala Crne Gore. „Projektne aktivnosti od početka prošle godine su uključivale diskusije i umrežavanje mlade generacije muzičara i kreativaca. To je indikator da je neophodno ulagati u ovaj sektor kako bi se dalje razvijao. Neizmjerno smo zahvalni Fondu za aktivno građanstvo koji je podržao ovaj naš prvi mini-projekat. Pozivamo ostale kolege iz NVO sektora, privatne kompanije i Ministarstvo kulture da ulažu u lokalne talente, i u slične projekte, jer će njihova očekivanja sigurno biti opravdana. Kad su ljudi srcem i dušom posvećeni nekom cilju, čak u doba pandemije i sa relativno malim budžetima se mogu napraviti velike i lijepe stvari“, tvrde iz NVO STIVI.
Prisutni su se složili da je jedina „mana“ ovog „otvorenog mikrofona“ što nije bilo više publike koja bi pružila podršku naročito onima koji su se do sada rijetko pojavljivali na sceni. Takođe su zaključili da bi Open Mic trebalo postati tradicionalan događaj, i to sljedeći put možda na „najljepšoj lokaciji, na krovu KIC-a“, kako je predložio jedan od oduševljenih učesnika.

Sreten Radulović, kantautor (foto: Ivan Ivanović)

Iz STIVI MUSIC obećavaju novo izdanje čim se steknu mogućnosti za prisustvo publike i uslovi za svirku na koju svi čekamo već duže od godinu dana. „Mi ostajemo optimisti, jer drugog izbora nemamo. Trenutno mnogi muzičari vrijedno rade na novom materijalu, snimaju se video spotovi, i sklapaju nova partnerstva. Većina nas i dalje ne želi da vjeruje da je emigracija jedina opcija, jer bi egzodus mladih umjetnika, iz različitih sfera, bio poguban za cijelo društvo“, odlučno poručuju Ivan Ivanović, Stefan Pantović i Anja Zagorac ispred udruženja STIVI MUSIC.
Projekat „Jačanje alternativne kulturne scene kroz podsticanje slobodnog izražavanja nezavisnih umjetnika“ je podržan kroz program Građanska akcija Fonda za aktivno građanstvo, uz podršku KIC Budo Tomović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 9 =