Održano finale Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu

 

 

Julija Trinčuk iz Njemačke pobjednica ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu

Finale Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održano je 26. maja 2018. godine, u Centru za kulturu Tivat, u kategoriji profesionalnih solo gitarista, bez ograničenja godišta. Pobjedu je, nakon dva kruga nastupa, odnijela mlada Njemica, Julija Trinčuk. Osim nje, kao finalisti su nastupili Dominik Carević iz Hrvatske, koji je osvojio drugu nagradu i Marko Radojković iz Srbije, koji je bio trećeplasirani. Takmičenje je organizovao Muzički centar Crne Gore, u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat i uz pomoć Hotela Regent Porto Montenegro.

O najboljima je odlučivao devetočlani žiri, u sastavu: Neno Munitić – direktor Omiškog festivala gitare, Mak Grgić – direktor  Eurostrings grupe, Đani Šehu – direktor Festivala gitare u Sarajevu, Antoan Morinije iz Francuske i Nikola Montela iz Italije koji su Mlade zvijezde, zatim Andreas Marvi – graditelj gitara iz Španije, Bojan Martinović – dekan Muzičke akademije sa Cetinja, kao i Danijel Cerović i Goran Perišić – osnivači festivala. Oni su, obrazlažući svoju odluku, istakli da su mladi gitaristi, ne samo u ovoj već u svim ostalim kategorijama pokazali da je izvođaštvo za gitaru iz godine u godinu sve bolje. Tri nastupa u finalu najbolji su među najboljima, ali Julija se, smatraju oni, zaista suptilno nametnula kao pobjednik, pokazavši izvrsno umijeće, izvodeći kompozicije Đulijanija, Rodriga i Gerharda. Ona pak nije očekivala pobjedu.

Vrijeme koje ovdje provodimo je fantastično. Ovo mjesto je divno. To je veoma važno. Imate more i plaže neposredno do vas, i prije nastupa je i to poslužilo kao velika inspiracija i način da se malo opustim. U konačnom, vladala je sjajna atmosfera među svima nama. Uživala sam, a pobjedu uopšte nisam očekivala. Nisam čula sve ostale takmičare, pa mi je bilo teško i da naslutim sa kakvom konkurencijom se borim, a čula sam da su svi dobri. Zato sam se i trudila da prvenstveno uživam, ali se i te kako radujem pobjedi i nagradama, kazala je dvadesetjednogodišnja Julija.

Njoj su kao prvoplasiranoj priprale mnoge vrijedne nagrade: Gitara Andreas Marvi, u vrijednosti od 8000 eura, koju joj je graditelj lično uručio; niz koncerata u zemljama Evrope, članicama projekta Eurostrings, resital na forumu gitare u Beču 2018; koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2018/2019; poklon vaučer u vrijednosti od 500 eura koji joj je darovao hotel Regent Porto Montengro, kao i D’addario poklon paket i paket kompanije Strings by mail. Drugoplasirani je, osim D’addario poklon paketa koji je pripao i trećeplasiranom, dobio ručno rađenu gitaru Slavka Mrdalja, koja vrijedi 5000 eura. Treća nagrada podrazumijevala je i besplatno učešće na našem festivalu sljedeće godine, kao i na Transilvania International guitar festivalu.

Četvrtog festivalskog dana odabrani su i pobjednici u ostalim grupama, tj. u 6 kategorija sa uzrasnim ograničenjema i 4 kategorije za kamerne ansamble sa gitrarom. Svi su dobili vrijedne poklon pakete prijatelja festivala, kompanija D’addario i Strings by mail.