OKF Cetinje – Antologija moderne švedske poezije

 

OKF - logo

 
 

Povodom novog izdanja i modernizovanog i redizajniranog sajta izdavačke kuće OKF:

Antologija moderne švedske poezije

Otvoreni kulturni forum sa Cetinja objavio je Antlogiju moderne švedske poezije u prevodu i izboru Refika Ličine. Antlogiju modern švedske poezije uredio je Pavle Goranović, a izdavač je Milorad Popović. Za dizajn je bila zadužena umjetnica Suzana Pajović.

Refik Ličina – SKANDINAVKE: Kratki uvid u modernu švedsku poeziju

„Dva su zlatna doba, dva snažna cvjetanja u historiji savremene švedske poezije. Prvi se događa tokom četvrte a drugi tokom osme decenije XX stoljeća. Prvi je rezultat definitivnog proboja modernizma na ovim prostorima, drugome je uzročnik grupa mladih, talentovanih pjesnikinja, upućenih u nova (feministička) književna strujanja i teorijske radove Julije Kristeve. Modernizam je dockan stigao u Švedsku i to zaobilaznim putevima, preko Finske, tačnije preko tamošnje minijaturne švedske jezičke enklave. Dok su onde uveliko nicali svi oblici avangarde, od kojih je ona ruska unikatna – skandinavski pjesnici rijetko crpe inspiraciju sa te strane – ovdašnji se parnas držao svoje samodovoljnosti i čvrsto ustrojenih nacionalno-romantičnih književnih modela. Osnovu mu drže formalno i stilski uglađeni predstavnici akademske poezije i veoma brojni nastavljači trubadurskog, idiličnog pjevanja. Nose u sebi „vedro životno osjećanje“, stoje blizu prirodi, polažu veliku pažnju u sitne detalje, a rijetki im protivnici zamjeraju na invaziji sljedbenika i epidemiji idile u doba ratnih strahota i razaranja. happy wheels Rame uz rame sa akademcima i trubadurima, stoje pjesnici koje književna historija naziva građanski intimisti. Skepticizam i formalna elegancija udarni su pojmovi njihove poetike. Uglavnom se drže zatvorenih, propisanih sfera – domaćega neba i bogova, doma, porodičnih ozarenja. Mogli bismo reći da je riječ dom zajednički imenitelj svim ovim grupama. Kod idilista i građanskih intimista ona ima konkretno značenje, dok u onim nacionalno svjesnijim lirkim tvorevinama to je domovina – naše zemno uporište, kako pjeva Verner von Heidenstam – a naličnu upotrebnu vrijednost ima i u religioznoj lirici.

Prekinuti ove konzervativne i homogene literarne konvencije značilo je posumnjati u stožerne narodne moralne i socijalne vrijednosti. Svako eksperimentisanje u jeziku i formi proglašavano je za „nasilje nad jezikom, formalnu anarahiju, poetski boljševizam“ i gurano na marginu, te će, tako, ove tradicionalne versističke forme i poetski ideali zadržati prevlast i nakon procvata moderne. Upravo je u to vrijeme dodijeljena Nobelova nagrada (1916. god.) Eriku Axelu Karlfeldtu, nestoru ove tradicionalne lirike i velikom borcu protiv modernih strujanja.”

 

REDIZAJNIRAN SAJT OKF-a

Izdavačka kuća OKF, redizajnirala sajt na postojećoj adresi: www.okf-cetinje.org

Sajt je radjen na wordpress platformi /open source platforma koja se usavršava svakodnevno, i trenutno je br.1 u svijetu/. Sajt je rađen po posljednjim svjetski standardima, optimizovan za sve vrste mobilnih uređaja i monitora (telefoni, tableti…). Dizajner sajta je vizuelni producent Jovo Vukčević. Vukčević je svoje usavršavanje imao na višoj računarskoj školi pri ETF-u i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti na univerzitetu Mediteran (audio vizuelna produkcija –  motion, graphics and web design). Ima preko 14 godina iskustva u ovim oblastima, bavi se grafičkim dizajnom, izradom 2D I 3D animacija i izradom sajtova.