OKF na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

 

OKF - logo

 
 

Izdavačka kuća Otvoreni kulturni forum sa Cetinja (OKF), predstavila je crnogorska izdanja na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (Njemačka), jednoj od najvećih književnih manifestacija u Evropi.

 

Sajam knjiga Lajpcig 2015 - 1

 

Crnogorski izdavači i autori predstavljeni su sajamskoj publici 13. marta, kada je u organizaciji crnogorsko-saksonskog udruženja „Perper“, promovisana mala revija iz nove crnogorske poezije i proze na njemačkom jeziku, pod nazivom Unwetter über der Landschaft („Nevrijeme nad pejzažom“) u izboru i prevodu Ranka Ćetkovića. Na promociji su govorili prevodilac i priređivač Ranko Ćetković, predsjednik udruženja „Perper“ Mijodrag Zečević, te književnici Milorad Popović i Dragana Tripković. Popović i Tripković su bili učesnici i zvaničnog programa Međunarodnog sajma knjiga u Lajpcigu, na poziv organizatora programa književne mreže „Traduki“. Popović je govorio u okviru segmenta „Evropska istorija“. Dragana Tripković se na Internacionalnom forumu predstavila u okviru panela „Na rubu Evrope“, gdje je vođena diskusija o odnosima centra i periferije Evrope.

 

Sajam knjiga Lajpcig 2015 - 2

 

Bukureštanski pisac Mirča Kartaresku dobitnik je ovogodišnje nagrade Lajpciškog sajma knjiga za evropsko razumijevanje. Taj pisac, prema mišljenju žirija, u trilogiji „Orbitor“ prodire u nadrealni svet Čaušeskuovog režima. To vreme je vrijeme diktature Čaušeskua, posljednjeg evropskog staljiniste koji je oboren i strijeljan 1989. godine. „Orbitor“ pripovijeda o životu piščevih roditelja i daljih predaka, ali se nastavlja njegovim djetinjstvom i mladošću u komunističkom Bukureštu i konačnim krajem ere Čaušeskua.

 

Sajam knjiga Lajpcig 2015 - 3

 

Od 12. do 15. marta na Sajmu se predstavilo 2.263 izlagača iz 42 zemlje, sa svojim novim izdanjima. U ova četiri dana, u okviru 3.200 prezentacija, priliku da svoja djela približe publici koja se zanima za literaturu imaće preko tri hiljade autora. Lajpcig je grad u kojem za vrijeme održavanja ove velike izložbe knjiga vlada oduševljenje za literaturu svih žanrova. Pored sajma održavaju se brojna čitanja u raznim prostorima u gradu do kasno u noć. Na trenutno najvećoj literarnoj pozornici u Evropi zastupljeni su i autori iz regije Crne Gore, Slovenije, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja.

 

Sajam knjiga Lajpcig 2015 - 4

 

U fokusu ovogodišnjeg Sajma knjiga, a povodom 50-e obljetnice njemačko-izraelskih diplomatskih odnosa, je izraelska književnost. Na poziv organizatora Sajma, predstavili su se crnogorski izdavači među kojima su još Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Matica crnogorska, Izdavačko preduzeće „Pobjeda“, Plima, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Crnogorsko narodno pozorište (CNP).

Učešće crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu pomoglo je Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore.